Sečuanski biber: Podstiče mršavljenje i sprečava celulit

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ljuti začini prevladavaju u kulinarstvu toplih klimatskih područja, a narodi su ih koristili i kao sredstva koja ubijaju patogene mikroorganizme i nametnike.

Takav začin je i sečuanski biber koji osim ljutine nema u botaničkom ili hemijskom smislu mnogo veze s klasičnim biberom (Piper nigrum, Piperaceae).

Dobija se od dve vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.

Plod sečuanskog bibera je tvrd i vrlo gorak, stoga se kao takav ne koristi. Blagim zagrejavanjem, kratkim prženjem ili dobrim sušenjem plod se odvaja, nakon čega ostaje suva ovojnica ploda koja je u stvari začin i naziva se sečuanski biber. To je razlog jednog od kineskih naziva (pinyin - biber cvijet), jer se ovojnica otvara poput cveta. 

Uz to ljuti su začini poznati i kao "čistači creva", koja čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.

Francuski naučnici su otkrili da jedan od aktivnih spojeva iz sečuanskog bibera - ksantoksilin - sprečava stvaranje zrelih masnih ćelija (koje i grade celulit i nazivaju se adipociti) iz nezrelih masnih ćelija (preadipocita). To je bilo veliko iznenađenje, jer se do tada nije očekivalo takvo djelovanje od tvari za koju je opisana jedino umjerena do slaba antimikrobna aktivnost.

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi, pa potom samljeti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih poslastica.

U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela. Neki tvrde da sečuanski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima.

Izvor:nezavisne.com

Sečuanski biber: Podstiče mršavljenje i sprečava celulit

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Tonka se koristi kao začin za torte, kolače i kremasta jela, a koristi se i kao aroma koja se dodaje duvanu za lulu. U današnje se vreme upotrebljava i u industriji parfema.

Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada porodici Piperaceae.

Ova biljka je jednogodišnja biljka, koja je blizak rođak peršunu, pripada istoj porodici kao celer i šargarepa. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета