Sigurno niste znali da ova hrana leči bolest koja muči polovinu čovečanstva

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Važan deo lečenja bilo koje bolesti je ishrana. Ako imate za promlem gastritis onda vam palenta može pomoći, u nastavku teksta će mo i objasniti. Za palentu je poželjno koristiti žuto ili belo kukuruzno brašno.

Palenta spada u niskokalorična jela i najvećim delom sastavljena je od ugljeno hidrata, nešto belančevina, i tragova masti. Sobzirom da se dobija od kukuruza koji sadrži puno dijetalnih vlakana, koji su dobri za čišćenje jednjaka. Palenta je bez glutena, pa je izvrsna za ljude koji imaju alergije. Takođe je dobra za kardiovaskularni sistem zahvaljujući i vitaminu C, koji jača zidove krvnih žila i srčani mišić.žđ

Kalijum uklanja višak tečnosti iz tela, odnosno sprečava oticanje i normalizuje povećani pritisak, dok magnezijum širi krvne sudove i smiruje nervni sistem. Poznato je da cink deluje antibakterijski i protivupalno, gvožđe, koje je sastavni deo kukuruza, odnosno palente, neophodno je za prevenciju i lečenje anemije. Uključujući palentu u svoju ishranu, dolazi do normalizacije metabolizma, budući da ona poboljšava funkcionisanje svih telesnih sistema i pridonosi gubitku kilograma

Gastritis je upala sluznice želudačnog tkiva. Kada se javi po prvi puta javlja se u akutnom obliku, ali ako se ne leči postaje hronična, može se pogoršati, ali isto tako i nestati tokom života. Osnova ishrane može da bude palenta, budući da upravo ona ima omotavajuće svojstvo, pomaže probavi da se oporavi, ublažava upalu i smiruju zidove želuca.

Za palentu je poželjno koristiti žuto ili belo kukuruzno brašno. Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana hrana, daje vam snagu i osećaj sitosti za naporan ostatak dana.

U jednu manju šerpicu sipajte vodu, oko ¾ šerpice ispunite vodom, u vodu ubacite prstohvat soli. Nakon što vidite da je voda pred ključanjem, treba da dodate palentu iz kesice. 

Dok budete dodavali palentu uz pomoć varjače mešajte sadržaj šerpe umerenim pokretima. Potrebno je mešati sve vreme dok ne dobijete zgusnutu masu koja je prvi znak da je vaša palenta spremna za jelo, uz to možete dodati pavlaku ili reta sir. 

Agroinfo.rs

Sigurno niste znali da ova hrana leči bolest koja muči polovinu čovečanstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovo su najukusnije i najzdravije prženice koje možete da pripremite, a gotove su za samo 15 minuta!

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Kačamak je staro tradicionalno jelo koje su naši preci koristili u velikim količinama. Osim što se veoma lako i brzo priprema, veoma je zdrav.

Pripremite za doručak ukusne pituljice u kojima će uživati cela porodica. Jendnostavan recept pronađite u nastavku teksta i uživajte u prelepom obroku!

Može poboljšati zdravlje digestivnog sistema i ublažiti tegobe kao što su zatvor, proliv i gorušica. Sok od krompira takođe smanjuje nivo želudačne kiseline.

U narodnoj medicini ovas su obično koristili za lečenje stomačnih tegoba. O lekovitim svojstvima zobi je pisao još Hipokrat, koji je preporučivao ovseni čaj kao lek protiv mnogih bolesti.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета