NAJZDRAVIJE I NAJJEDNOSTAVNIJE JELO: Kačamak koji će vas vratiti u detinjstvo i očistiti organizam

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Kačamak je staro tradicionalno jelo koje su naši preci koristili u velikim količinama. Osim što se veoma lako i brzo priprema, veoma je zdrav.

Kačamak se pravi od kukuruznog brašna, tačnije od belog kukuruznog ili projinog brašna, dok je verzija sa žutim brašnom palenta.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana. Kačamak i palenta su izuzetni za zdravlje našeg organizma, a o istraživanja su pokazala da čak smanjuju rizik od kancera debelog creva i hemoroida. Osim toga, ova hrana ima antioksidativno dejstvo na ceo organizam.

Kačamak se priprema vrlo jednostavno - za dve osobe je dovoljno da sipate dve velike šolje u šerpu, malo posolite i dodate kašičicu svinjske masti. Kada voda provri, malo po malo dodajte kukuruzno brašno dok se smesa ne zgusne. Gustinu odredite sami i po sopstvenom nahođenju. Budite oprezni da se ne opečete prilikom kuvanja. Idealno bi bilo da kačamak izbije nekoliko ključeva, odnosno da ga kuvate bar nekoliko minuta da brašno ne ostane živo. Ne zaboravite da neprestano mešate kako se smesa ne bi zalepila za dno posude.

Služite sa mlekom, sirom, jogurtom ili drugim dodacima koje volite.

Prijatno!

Agroinfo.rs

NAJZDRAVIJE I NAJJEDNOSTAVNIJE JELO: Kačamak koji će vas vratiti u detinjstvo i očistiti organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета