VIŠE JE NIKADA NEĆETE LJUŠTITI: U kori jabuke se nalazi većina lekovitih svojstava ovog voća

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Poznato je koliko je jabuka zdrava. Naročito je pogodna za zdravlje našeg mozga, a kora od jabuke je deo u kome se zapravo nalazi većina lekovitih svojstava. Ako ovo niste znali, u nastavku teksta pročitajte za šta je još kora jabuke pogodna kada je u pitanju naše zdravlje.

Kada sledeći put budete jeli jabuku, zapamtite da treba da je pojedete zajedno sa korom i da je ne ljuštite, jer ćete u suprotnom oduzeti mnoge hranljive sastojke. Jabuka srednje veličine, zajedno sa svojom korom, u sebi sadrži 4,4 grama vlakana, dok bez nje ona ima 'samo' 2,1 grama, što je onda i ne svrstava u zavidne izvore vlakana. Sličan slučaj u opadanju hranljivih materija jabuke sa korom i bez nje dešava se i kada je reč o vitaminima A, C i K, kao i vrednosti kalijuma. Zato je naredni put pojedite u celosti.

Foto: Pixabay

Korisna svojstva kore jabuke 

Antikancerogenost

Prema studijama koje je uradio Univerzitet Kornel, konzumiranje kore jabuke može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, kao što su rak jetre, dojke i debelog creva. Ovo se dešava zato što jabuka u svom omotaču ima triterpenoide koji odlično eliminišu ćelije raka i sprečavaju rast novih malignih ćelija.

Sprečava nastanak astme

Naučne studije pokazuju da jabuke imaju neverovatnu sposobnost smanjenja rizika od nastanka astme više od drugih vrsta voća i povrća, čak i onda kada se sa njima kombinuju.

Problemi sa plućima

Ukoliko imate problema sa disanjem i plućima pojedite jabuku zajedno sa korom. Osetićete olakšanje. Supstanca u kori jabuke kvercetin pomaže u pravilnom funkcionisanju pluća.

Zaštitite memoriju

Kvercetin u kori jabuke takođe štiti moždane ćelije od oštećenja i sprečava gubitak pamćenja. Takođe, ovaj sastojak povećava koncentraciju. Ovo je jedna od najboljih zdravstvenih prednosti kore jabuke.

Zdravi zubi

Kora jabuke sprečava propadanje zuba i nastanak karijesa. Ukoliko jabuku jedete zajedno sa korom, vaši zubi će postati beli i zdravi povećanjem lučenje pljuvačke u ustima.

Štiti srce i dobro utiče na probavu

Kora jabuke sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Skoro sva vlakna u jabuci se nalazi u kori. Ova vlakna pomažu u sprečavanju srčanih bolesti, snižavanju nivoa holesterola i takođe pomažu za lečenje zatvora.

Regulacija šećera u krvi

Jabuka u sebi sadrži puno antioksidanata koji imaju moć snižavanja šećera u krvi i čine da insulinski odgovor bude pravovremen. Enzim koji je odgovoran za razbijanje skroba biće blokiran, zbog čega će manje šećera biti pušteno u krvotok. Kao rezultat, u telu se javlja snažan otpor dijabetesu.

Jača imuni sistem

Vitamin C u jabuci omogućava jačanje ljudskog imuniteta, a zahvaljujući vitaminu A koji se nalazi u kori jabuke, organizam je u mogućnosti da izgradi nove, zdrave ćelije.

Uspešan borac protiv gojaznosti

Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.

Osim navedenih, konzumiranje kore jabuke ima i druga važna i korisna svojstva na naš organizam, pa je tako važna za dobar vid, protiv anemije, dobra je za kosti, za sniženje krvnog pritiska, očuvanje mišićnog tonusa. U svakom slučaju, preporučuje se da se pojede jedna jabuka dnevno što će nam omogućiti da budemo zdravi i jaki. I ne zaboravite, nemojte je ljuštiti, već je pojedite sa sve korom!

Agroinfo.rs

 

VIŠE JE NIKADA NEĆETE LJUŠTITI: U kori jabuke se nalazi većina lekovitih svojstava ovog voća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Detoks doručak iz šolje za ravan stomak i čistu kožu: Od 3 sastojka, topi otrove i skida do 3 kg za 7 dana – sve što vam treba za dobar početak dana!

Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета