MED OD PAULOVNIJE: kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Drvo paulovnije je na našim prostorima poznato kao drvo za ogrev ili građu. Manje je pak poznato da se od cvetova ove biljne vrste može proizvoditi kvalitetan i zdrav med.

Paulovnija, ili brzorastuće drvo, poreklom je iz Kine i sve je prisutnije na našim prostorima. Izuzetno je pogodno za ogrev jer ima visoku kalorijsku vrednost i smatra se visokokvalitetnim materijalom za izradu muzičkih instrumenata i u oblasti građevinarstva. Lišće ove vrste drveta se koristi za ishranu stoke, a manje je poznato da je cvet paulovnije vrlo medonosan i moguća je proizvodnja izuzetno kvalitetnog meda. Na ovaj način je omogućeno potpuno iskorišćavanje ove biljne vrste.

Kod nas nepoznat, u Kini se med od paulovnije proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Istraživanjem se došlo do zaključka da 1 ha odrasle paulovnije daje nešto malo iznad 1000 kg meda. Ovi podaci nisu potpuno precizni jer i dalje nema potpuno tačnih informacija kada je proizvodnja meda kod nas u pitanju.

Paulovnija cveta pre bagrema pa se na taj način produžava sezona paše. Njeni cvetovi su lepi i mirisni, bogati nektarom i bioaktivnim antioksidansima. Korisno je znati da je sasvim opravdano koristiti sadnice dobijene iz semena i reznica ako se paulovnija gaji samo radi proizvodnje meda.

Med od paulovnije je kvalitetan, svetao, aromatičan, po boji se može uporediti sa bagremovim medom. Lekovit je i može da pomogne u lečenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a takođe i da poboljša rad žuči i jetre i probave uopšte.

Agroinfo.rs

MED OD PAULOVNIJE: kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

Komentari

where to buy cialis PMID 24796764 Free PMC article

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета