Suncokretov med – zdrava i pomalo zaboravljena namirnica

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Suncokretov med je vrsta meda zlatnožute boje i sveže, vočkaste, nežne arome, umerene slatkoće. Ova zdrava namirnica je pogodna za svakodnevnu upotrebu i sa sobom donosi niz koristi našem organizmu.

Ovaj med je umereno slatkog ukusa bez prisustva gorkih nota u završnici i na taj način ćete najlakše prepoznati da li je med pravi ili ne. Što se brže obavi proces kristalizacije, med je nutritivno vredniji. Ovaj proces se dešava relativno brzo, 3-6 nedelja nakon vrcanja, a razlog tome je visok sadržaj polena i nizak sadržaj saharoze.

Suncokretov med se u mnogim evropskim zemljama sa razvijenom gastronomskom kulturom itekako traži zbog svog bogatog sastava, a na prostorima bivše Jugoslavije se, zbog dezinformacija još od pre nekoliko decenija, među potrošačima slabo ceni. To je dovelo do loše reputacije ove vrste meda što je sveukupno uticalo i na tržišnu cenu.

Lekovita svojstva suncokretovog meda

Brojna su dokazana lekovita svojstva meda od suncokreta. Poseduje, poput ostalih vrsta medova, antimikrobna svojstva kao i posebno dobre profilaktičke i hranljive osobine. Odličan je za čišćenje creva i detoksikaciju organizma, protiv nazeba i gripa, za rast kose i tretman patoloških stanja kože i sluznice. Koristi se u apiterapiji i kao lek za spastičnu opstipaciju.

Od svih ostalih vrsta medova, suncokretov je najbogatiji materijama koje su potrebne ljudskom organizmu zahvaljujući visokom sadržaju polena.

Agroinfo.rs

Suncokretov med – zdrava i pomalo zaboravljena namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka privrede Adrijana Mesarović izjavila je nedavno da će aktuelni konkursi resornog ministarstva biti na snazi do utroška planiranih sredstava i istakla da je država krenula u oštru borbu protiv falsifikata meda na domaćem tržištu.

Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.

U Srbiji je u toku masovno uginuće pčela, do sada je stradalo više od 50 odsto društava, a uzrok je, verovatno, prošlogodišnja suša i nedostatak polena zbog čega su loše hranjene tokom perioda odgajanja „zimskih“ pčela, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Izveštaji o masovnom uginuću pčela i praznim košnicama stižu iz skoro svih krajeva Srbije. Pomor je ponegde i sto odsto

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета