Пасуљ у пострној сетви
Foto:Pixabay
Пасуљ можемо сејати и у пострној сетви. Принос пасуља у пострној производњи није мањи од оног у редовној.Зашто одабрати ову легуминозу за пострни усев и којих правила се морамо придржавати у начину гајења?
У конвенционалном систему производње, ради бољег искоришћавања земљишта, добијања већег приноса и прихода са јединице површине, смењују се више усева на истом земљишту.
До сада је код нас најзаступљенија легуминиза у пострној сетви била соја.
Сетва пасуља као другог усева била би препоручљива поготово у новим видовима производње, контролисаној конвенцијалној производњи, систему управљања производњом на бази принципа добре пољопривредне праксе, а посебно у органској производњи.
Значај сталног присуства неког од усева на њиви није само у бољем искоришћавању земљишта и економским аспектима. Смањени су проблеми са болестима и штеточина, али треба наћи адекватан сортимент пшенице и пасуља с гледишта висине приноса и потреба за квалитетним намирницама.
Неопходни услови за организовање пострне производње су одговарајуће климатске прилике у подручју за које се планира производња и одговарајућа дужина вегетације свих усева који треба да се смењују на површини. На успех производње у појединим годинама утичу конкретне временске прилике.
Потреба пасуља за топлотом и водом
Са гледишта могућности пострне производње пасуља евентуални лимитирајући фактори могли би да буду расположива количина топлоте и воде.
Вегетациони период пострног пасуља када се сеје почетком јула, може да траје око три месеца.
Пасуљу треба 250-390 милиметара воде за успешан развој и то одговарајуће распоређене током његове вегетације. Недостатак воде је један од основних узрока ниских и нестабилних приноса пасуља.
Неке сорте пасуља су осетљиве на дужину дана, не могу да цветају у дугом дану, те не би могле донети род као пострни усев. Зато се, осим о дужини вегетације мора водити рачуна и о избору сортимента.
Принос у пострној производњи пасуља није мањи од оног у редовној.
Квалитет зрна је бољи, зрна су крупнија, наливена и сазрела у бољим условима.
У пострном року сетве пасуљ се може сејати чим се скине јечам и припреми земљиште – почетком јула.
Након ницања пасуља, али и јечма из зрна расутих приликом жетве, усев би требало третирати хербицидом за сузбијање једногодишњих трава.
Начин гајења пострног пасуља
У производњи пострног пасуља треба се придржавати већине истих правила као и у производњи у пролећном року сетве:
– не сме се сејати на њиви на којој има остатака атразинских препарата,
– није препоручљиво гајити пасуљ на парцелама на којима има корова који се размножавају вегетатаивним органима
– сетва се обавља машински при чему треба да се оствари од 400.000 – 500.000 биљака по хектару,
– врло је важна међуредна култивација јер се уништавају корови, одржава повољан водно, ваздушни и топлотни режим земљишта,
– не треба журити са првом култивацијом и треба радити пажљиво да се не би повредио плитак и нежан коренов систем, јер то може много да продужи вегетацију,
– треба водити рачуна дасе не улази у усев када су биљке влажне,
– усев тртирати превентивно бакарним препаратом први пут у фази трећег листа, а касније по потреби,
– заливање се изводи сваких 10-15 дана са по 30 милиметара воде све до физиолошке зрелости биљака
– првих симптома сушења лишћа,
– не каснити са жетвом,
– након жетве одмах треба обавити чишћење добијеног зрна пасуља од биљних остатака и прљавштине,
– урадити заштиту од пасуљног жижка.
Има и неких нових, посебних правила:
– важно је да се обрада земљишта после жетве обави у што краћем року, са што мање губитка влаге,
– одмах после сетве, најбоље истог дана, засејану површину залити са око 30 милиметара воде да би усев добро изникао,
– после ницања, ако је пет-шест дана било без падавина, потребно је још једно заливање, а након тога пустити усев да се “укорени” – не заливати га и не култивирати једну до две недеље,
– за успешан развој пасуљу треба 250-390 милиметара воде. То значи да је пасуљу, осим редовних падавина и почетних заливања, најчешће потребно обезбедити још око 150 милиметара воде,
– у пострној вегетацији пасуља често се појави рђа (гљивично обољење) али не изазива економски значајно смањење приноса,
– хербицид за сузбијање травних корова, у комбинацији с високом температуром и осетљивим генотипом, може да изазове стрес који успорава раст биљке и продужава вегетацију, па и о томе треба водити рачуна.
Izvor: poljosfera.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.
Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.
Ako volite pasulj, ovo jelo je idealno za vas. Prizrenski specijalitet se lako i brzo sprema, a ukus je fantastičan!
Za vreme posta uvek treba isprobati nova jela, a danas vam predstavljamo jedan posni specijalitet koji se lako sprema, jako je ukusan i rado ćete ga iznova pripremati.
Povrće se u Srbiji proizvodi na oko 150.000 hektara. Ovim poslom bavi se oko 14.000 gazdinstava. Vrednost proizvodnje je 43,7 milijardi dinara. U prošloj godini izvezeno je 181.000 tona povrća za 116 miliona dolara, dok je istovremeno uvezeno 148.000 tona za 98 miliona dolara pa smo imali i trogvinski suficit u ovoj oblasti.
Rak dojke je najčešći karcinom kod žena. Statistika kaže da, na žalost, svaka osma žena ima problem sa nekom vrstom karcinoma dojke. Javlja se čak i kod muškaraca, mada muški karcinom dojke čini manje od 1% svih zabeleženih slučajeva
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета