Ротквица - отвара апетит и лако се гаји
Foto:Pixabay
У пролеће и јесен ротквице својом бојом доприносе шаренилу пијаце, а када је реч о исхрани своју вредност заслужују и укусом. У даљем тексту прочитајте шта све треба знати о ротквици и како је гајити.
Ротквица се код нас гаји на малим површинама, а ретки су случајеви да се сади на већим парцелама. Семе ротквице је слично семену роткве, која садржи од 100 до 200 семенки у граму. При сејању ротквице простор између редова би требало да износи од 15 до 20 цм, а размак у самом реду од 3 до 5 цм.
Сетва ротквице
Сеје се у рано пролеће и у другој половини септембра месеца, чим услови дозволе. По квадратном метру може се одгајати преко 300 биљака ротквице. Ова биљка има вегетациони период од 30 до 40 дана и на трпезама се може наћи крајем априла и почетком маја.
Сорте ротквице
Постоји више сорти ротквица које се разликују по изгледу, крупноћи плода, изгледу корена и боји. Код нас су одомаћене сорте Београдска, коју карактерише округли плод који је 2/3 црвене , а при дну беле боје.Поред ове код нас се често користи Ледена свећа, сорта са дугуљастим белим плодом, дугим од 8 до 10 цм. Друге познате сорте ротквица су Россо а форма д’ олива, Меззо лунго росо а пицола пунта бианка, Цхеррy белле, Сцарлет цхампион, Кокарде и Рибелла.
Употреба ротквице у исхрани
Најчешће се користи као салата, може се јести и цела заједно са листовима ако је у питању млада биљка, и сецкана у мешаним салатама. Због своје специфичне структуре, хрксавости и освежавајућим укусом утиче на отварање апетита и боље варење хране.
Лековита својства ротквице
Љуткасти укус ротквица има због сумпора и етеричних уља. Има малу храњиву вредност, а највише садржи шећере и угљене хидрате. Садржи витамин Ц, Б1 и Б2, нешто мало витамина А, али има доста минерала и то највише: калијума, фосфора, калцијума, магнезијума, бакра, гвожђа.
Izvor: agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.
U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.
Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice
Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.
Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.
Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета