Top 8 zdravih hidratantnih vrsta povrća

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Svakoj ćeliji, tkivu i organu u vašem telu potrebna je voda da bi pravilno funkcionisala. Voda čisti telo od toksina, prenosi hranjive materije u ćelije i sprečava dehidraciju.

Povrće sa visokim sadržajem vode pomoći će vam da se osećate sito, a neće vas dovoditi ni manje zdrave grickalice sa visokim unosom kalorija. Jesti puno prerađene hrane, pa čak i suvo voće može usporiti vašu probavu. Iznad svega, hrana bogata sadržajem vode može vam pomoći da izgubite kilograme, održavaju kožu čistom i zdravom i ublažavaju umor.
Pogledajte top 8 zdravih hidratiziranih povrća:

1. Krastavac

Krastavac je kralj hidrirajuće hrane jer sadrži 96% vode. Šolja krastavca skoro je ugasila žeđ kao čaša vode. Krastavci su savršeni u salatama, ali možete ih koristiti i u svakodnevnom grickanju kao  i u sokovima. Kora od krastavca bogata je dijetalnim vlaknima, vitaminom K i A, a takođe je i malo kalorija. Ovo povrće sadrži većinu potrebnih vitamina svakog dana: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, vitamin C, kalcijum, cink, gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum. Zapamtite: krastavci se nalaze na listi prljavih desetina, što znači da su bogati pesticidima i svrstani su u jednu od najzagađenijih namirnica. Da biste izbegli visok sadržaj hemikalija, bolje je kupovati na lokalnim farmama koje uzgajaju organsko povrće. Zašto? Koža je jedan od delova koji sadrži najviše hranljivih materija, a organskim povrćem možete ih jednostavno očistiti i jesti bez pilinga.

Da li ste znali da loš zadah možete otkloniti uz malu pomoć krastavca?

Uzmite krišku krastavca, jezikom ga pritisnite na krov usta i ostanite tako 30 sekundi. Fitohemikalije u krastavcu će ubiti bakterije u ustima koje su odgovorne za izazivanje lošeg zadaha.

 

2. Zelena salata

Ovo lisnato zeleno sadrži 96% vode. Tokom godina, zelena salata je stekla lošu reputaciju zbog nedostatka hranjivih vrednosti. Ipak, od salate možete i dalje imati koristi, posebno ako odaberete tamnije zelje - oni sadrže veće količine vlakana i sadrže ključne minerale i vitamine. Iceberg zelena salata bogata je antioksidansom beta karotenom koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože.

Ledena salata možda nije bogata esencijalnim hranljivim materijama kao i neko drugo povrće, ali dobija u vodi.  Jedan od razloga zašto zelena salata ima samo 13 kalorija je upravo visok sadržaj vode - više od 90 procenata.

3. Celer

Da li znate da je dehidracija čest uzrok glavobolje? Srećom, možete se boriti protiv soka od celera ili, ako više volite hrskavu hranu, dodajte celer u salatu. Zbog visokog sadržaja vode, celer neutrališe želudačnu kiselinu. Često se preporučuje kao prirodni lek za gorušicu i refluks kiseline.

Celer sadrži 95% vode i ima samo 6 kalorija po stabljici, tako da urbana legenda o tome da celer ima negativne kalorije nije sasvim tačna. Ovo povrće se takođe nalazi na listi prljavih desetina, tako da je najbolje kupiti organski celer. Međutim, ova povrća nema malo hranljivih sastojaka: sadrži folat, vitamine A, C i K, a takođe sadrži i mnogo vlakana.

4. Radish

Ako ne volite rotkvice, pružite im još jednu priliku jer su neverovatno zdrave i bogate hranljivim materijama. Ove lukovice imaju crvenu boju zbog antocijanina, jakog antioksidansa koji se bori protiv raka, a koji je takođe dobar za zdravlje srca. Njegov izrazit pikantno-slatki ukus odličan je za salate i sendviče, ali takođe možete ispeći rotkvice. Oni su osvežavajući i odličan izbor za jelo tokom vrućeg leta. Rotkvice su superhrana sa mnogim zdravstvenim koristima: pomažu kod poremećaja mokraće, gubitka težine, žutice, kardiovaskularnih stanja, raka, dijabetesa, kožnih poremećaja, poremećaja bubrega i mnogih drugih bolesti.

5. Tikvice

Tikvice možete zbuniti sa krastavcem, ali to su potpuno različita povrća. Međutim, postoji nekoliko zajedničkih stvari - udio vode i visoke hranjive vrijednosti. Tikvice su upakovane u antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji su veoma važni za zdravlje očiju. Takođe su bogati vitaminima C, B i A i sadrže ključne minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Većina ljudi jede tikvice kuhane, ali najbolje možete postići njihovu hranjivu vrednost i sadržaj vode ako ih jedete sirove u salatama. Takođe možete dodati i rezance i testenine ovim povrćem, posebno ako želite da smršate.

Ne uklanjajte kožu tikvica jer sadrži bitan hranljivi sastojak beta-karoten, vitaminsku komponentu koja deluje kao antioksidans koji štiti ćelije od oksidacionog oštećenja.

6. Kupus

Sadržaj vode u kupusu je 93%. Možete kupiti ili zeleni ili crveni (ljubičasti) kupus, a jedina razlika je što crveni sadrži 92%. Bez obzira na to, oboje su sjajne mogućnosti za hidrataciju vašeg organizma. Kupus se koristi kao lek za zatvor, glavobolje, poremećaje kože i ekceme. Koristi se u lečenju žutice, skorbuta, reumatizma, artritisa, gihta, poremećaja oka, srčanih bolesti, starenja i Alchajmerove bolesti. Kupus je bogat vitaminima C, K, B, folatima, manganom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom.

Pa, kako pripremiti kupus? Najbolji izbor je da napravite salatu, ali možete i ovu povrću staviti u supu. Da biste postigli najbolji hidratantni efekat, ne kuvajte ga predugo.

7. Karfiol

Visok sadržaj vode u karfiolu čini hrskavim i koža vas može prevariti jer karfiol sadrži 92% vode. Ove skromne cvetnice su takođe vrlo zdrave. Karfiol je bogat vitaminima i fitonutrijentima, a dokazano je da pomaže nižem holesterolu i borbi protiv raka, uključujući rak dojke. Karfiol je takođe bogat vitaminom C, vitaminom K i drugim osnovnim hranljivim materijama.

Možete ga jesti sirovog, ispeći ga ili peći na žaru ili ga dodati u jela

 
8. Patlidžan

Patlidžani su bogati vlaknima i malo kalorija, čime je odlična hrana za mršavljenje. Izbegavajte recepte koji uključuju prženje, jer će sunđerasta tekstura patlidžana upiti puno ulja. Ovo veliko povrće čudnog oblika čini sjajnu zamenu za „hamburger“ na biljnoj osnovi kada se marinira biljem i začinima.

Većina patlidžana se može jesti sa ili bez kože. Ako želite da omekšate meso i smanjite deo njegovog prirodno gorkog ukusa, patlidžan ćete zasladiti sokom. Ova duboko ljubičasta, sjajna lepota sadrži širok spektar hranljivih sastojaka poput vitamina C, K i B6 i minerala poput kalijuma, folata, mangana, fosfora, kalcijuma, bakra, tiamina, niacina, magnezijuma i pantotenske kiseline, koji svi pomažu telu u borbi od raznih bolesti.

 Ovo je top 8 hidratantnih namirnica, ali postoji više povrća sa visokim sadržajem vode: špinat, paprika, brokoli, šargarepa, a sve sadrži 90% vode ili više.

Naći ćete ove povrće kao osvežavajuće, posebno leti. Hidrirana hrana će vam dati energiju na toploti i održaće vašu kožu blistavom i lepom.

Redakcija Agroinfa

Top 8 zdravih hidratantnih vrsta povrća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета