Kako da zamrznete peršun i sačuvate njegove hranljive vrednosti
Foto:pixabay.free
Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren.
Zahvaljujući svom lekovitom sastavu i bogatstvu vitamina i minerala, odlično je pomoćno sredstvo u lečenju različitih oboljenja. Peršun je vrlo aromatičan, specifičnog mirisa i ukusa pa je bogat eteraskim uljem. Peršun pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet. Kao začin koristi se u svim vrstama jela, od supe do salate.
Persun je pravi spas za umoran imuni sistem, saveznik u borbi za zdravije krvne sudove, bubrege, odličan je protiv infekcija, anemije.
Podstiče aktivnost bubrega i olakšava eliminaciju toksina iz krvi, ali i bubrežnog tkiva.
Odličan za imuni sistem jer sadrži beta karoten, hlorofil, vitamine C, B12, kao i esencijalne masne kiseline.
Zahvaljujući beta karotenu, hlorofilu, vitaminima C, B12, K, kao i esencijalnim masnim kiselinama, peršun je mnogo više od začinske biljke predivne arome.
Danas se svež peršun može naći i zimi, ali on nema isti sastav vitamina i minerala kao sezonski začin koji se gaji leti. Zato je dobra ideja da uberete i zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu. Ovako zamrznut, peršun ne gubi korisne materije i može se bezbedno koristiti. Izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade. Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate.
Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje.
Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način. Nakon seckanja peršuna rasporedite u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Peršun je biljka koja je široko rasprostranjena na našim prostorima i uglavnom se koristi kao začin i dekoracija. U nastavku saznajte koje sve benefite čaj od peršuna donosi našem organizmu.
U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren. Uglavnom poznata kao “obična začinska biljka” dok se ne upoznate sa svim njegovim blagodetima jedna od njih je peršunov uticaj na mršavljenje.
Sve više slušamo o upornoj bakteriji Ešerihija koli koja postaje imuna na bilo koji antibiotik kao i kada je izlečimo, uvek postoji opasnost od njenog povratka i ponovnih infekcija.
Put do blistavog i zavodljivog osmeha je znatno lakši uz male tajne koje sadrži začinsko bilje.
Першун се гаји због задебљалог корена и ароматичног лишћа које се користи као додатак јелима. Разликују се два варијатета лишћара: постоје сорте са нормалном грађам лишћа, сличном оној код корењаша и сорте коврђжавог лишћа.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета