KAO TEK UBRANE U BAŠTI: Evo kako da zamrznete tikvice tako da one zadrže sve vitamine i pun ukus i preko zime
Foto: Unsplash
Sezona je tikvica koja, nažalost, kratko traje. One vrlo brzo počnu da stare, te ako se ne pojedu mlade, više nisu tako ukusne. Ukoliko imate višak tikvica, a ne znate šta da uradite sa njima i kako da ih sačuvate za kasniju upotrebu, u nastavku teksta dajemo vam praktičan savet kako da ih pravilno zamrznete.
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Njihova primena je široka, a često u bašti toliko rode da ne možemo da ih iskoristimo sve dok su mlade, kada su i najukusnije.
Iako im se rok trajanja može produžiti držanjem u frižideru, ipak se na taj način tikvice ne mogu sačuvati do zime.
Rendane tikvice
Oljuštite željenu količinu tikvica i izrendajte, a potom njima napunite kese za zamrzivač. Ovom prilikom će se možda ocediti jedan deo vode iz tikvica, a vi suvom masom napunite kese. Ukoliko su tikvice mlade, onda ih čak ne morate ni ljuštiti jer mlada kora sadrži određene vitamine takođe. Pre rendanja, tikvice dobro operite.
Tikvice u kolutovima
Pored rendanja, svakako da možete tikvice jednostavno samo iseći na kolutove i tako zamrznuti. Tikvicu operite i isecite na deblje kolutove, ali nemojte ljuštiti jer kora omogućava da tikvice ostanu kompaktne i vazdušaste i nakon odmrzavanja. Pre nego što ih složite u kesu za zamrzavanje, stavite kolutove na ubrus jedno vreme kako bi se izvukao višak vode iz ovog povrća. Kada budete rešili da ih iskoristite, pustite da se najpre potpuno odlede na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih koristite. Ukoliko želite da u zamrzivaču sačuvate tikvice za punjenje, isecite ih na veće komade i izdubite kašikom već tad. Napunite kesu i ostavite u zamrzivač.
Blanširanje tikvica
Pomoću blanširanja ćete sačuvati sve važne nutrijente tikvice, a kada ih odmrznete, moći ćete da uživate u svim benefitima koje one pružaju. Ovaj proces podrazumeva termičku obradu povrća, odnosno kratkotrajno spuštanje povrća u vrelu vodu. Kod tikvica ovaj proces traje svega dva minuta. Na ovaj način se u povrću usporava ili zaustavlja aktinost enzima koji u protivnom dovode do toga da povrće gubi svoju boju, aromu i miris usled zamrzavanja. Ako najpre izblanširate tikvice, a potom ih zaledite, ovaj proces će se izbeći i moći ćete da uživate u punom ukusu kada ih odledite.
Agroinfo.rs
Komentari
I had zero issues days 3- 7 except some minor headaches how long for lasix to work
cheapest cialis generic online 2016 while others observe cognitive benefits from lower CPE regimens Marra et al
Prepare a solution of up to 2 buy generic priligy 8 To add insult to injury, the latter may cause hair to start growing in unwanted places, like your chin and upper lip
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.
U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.
Ko god je imao ovaj problem zna koliko je zapravo naporno odlediti i očistiti zamrzivač.
Recept za pohovane tikvice ćete brzo savladati.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета