Koje su namirnice bogate vitaminom D i zbog čega je on toliko važan za naš organizam?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vitamin D je značajan nutritivni element uz pomoć kojeg gradimo zdravo i funkcionalno telo, čvrste kosti i dobro raspoloženje. Nedostatak vitamina D može da izazove depresiju, različita oboljenja kostiju, ali i pad imuniteta zbog čega smo tako često prehlađeni.

Vitamin D je izuzetno važan vitamin koji ima snažan efekat na ljudsko telo. Za razliku od drugih vitamina, vitamin D deluje poput hormona, a svaka ćelija u našem telu ima receptor za njega. Ako se klonite sunca, patite od alergije na mleko ili se pridržavate strogo veganske ishrane, možete biti izloženi riziku za nedostatak vitamina D. Poznat kao sunčani vitamin, vitamin D se proizvodi u organizmu u koži kao odgovor na izloženost suncu. Takođe se prirodno javlja u nekoliko namirnica uključujući neke ribe, ulje riblje jetre i žumance, kao i u obogaćenim mlečnim proizvodima i žitaricama.

Važnost vitamina za bebe, decu i odrasle

Vitamin D je od suštinskog značaja za jake kosti, jer pomaže telu da pravilno iskoristi kalcijum iz ishrane. Tradicionalno, nedostatak vitamina D je povezan sa rahitisom, bolesti u kojoj je koštano tkivo nepravilno mineralizovano, što je dovelo do mekih kostiju i deformacije skeleta. Istraživanja otkrivaju značaj vitamina D u zaštiti protiv zdravstvenih problema. Ovaj vitamin je neophodan za apsorpciju kalcijuma, razvoj kostiju, imunološko funkcionisanje i ublažavanje upale. Odrasli zahtevaju u rasponu od 600 do 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno (IU), ali mnogi stručnjaci kažu da bi ga trebali unositi više pogotovo zato što je manjak vitamina D vrlo čest, pa se procenjuje da oko jedna milijarda ljudi širom sveta ima nizak nivo ovog vitamina u krvi.

Rizične grupe

Ljudi koji imaju tamnu kosu, starije osobe, osobe sa prekomernom težinom, kao i  osobe koje ne jedu mnogo ribe ili mlečnih proizvoda sklone su nedostatku ovog vitamina. Ovoj grupi takođe pripadaju i osobe koje žive na mestima sa malo sunca, osobe koje uvek koriste kremu za sunčanje i osobe koje mnogo vremena borave u zatvorenim prostorima. Većina ljudi ne shvata da ima nedostatak vitamina D, jer su simptomi suptilni i ne prepoznaju se lako iako imaju značajan i negativan uticaj na kvalitet života. 

Neki od simptoma koji se javljaju usled nedostatka vitamina D su umor, bolovi u leđima i kostima, česte infekcije, depresija i promene raspoloženja, teže zarastanje rana, gubitak kose, poremećaj sna, oslabljen imunitet.

 

Deset namirnica koje su bogate vitaminom D

1) Šampinjoni - Šampinjoni isto kao i ljudi vitamin D dobijaju od sunčevih zraka. 100g šampinjona sadrži 7 UI vitamina D

2) Ceđena pomorandža - Sveže ceđeni sok od narandže čuva kosti i zdravlje. 100g sadrži 43 UI vitamina D

3) Kozji sir - Kozji sir se najčešće preporučuje onima koji treniraju i žele da oporave svoje mišiće. 100g sadrži 22 UI vitamina D

4) Cerealije - Cerealije (ovsene, žitne ili kukuruzne pahuljice) osim dijeterskih vlakana i vitamina iz grupe B imaju i vitamin D. 100g iliti činija cerealija ima 332 UI vitamina D

5) Punomasno mleko - Mleko ima savršenu meru vitamina D i kalcijuma. Jedna šolja punomasnog, neobranog mleka ima 124.4 UI vitamina D

6) Punomasni jogurt - Jogurt ima više vitamina D od punomasnog mleka. 100g sadrži 52 UI vitamina D

7) Žumance - Samo dva jajeta su dovoljna da unesete dovoljno nutritivnih elemenata za ceo dan. 100g sadrži 218 UI vitamina D

8) Tunjevina - Tunjevina kao i losos ima visok sadržaj vitamina D. 100 grama ima 268 UI vitamina D

9) Losos - Losos je nutritivno najbogatije riblje meso. 100g sadrži 526 UI vitamina D

10) Ulje jetre bakalara - Ulje jetre bakalara se još naziva i svetom hranom. 100g sadrrži 10.000 IU vitamina D

Za zdrav organizam i normalno funkcionisanje je neophodno obezbediti dnevni unos ovog vitamina koji je dragocen.

Agroinfo.rs

 

Koje su namirnice bogate vitaminom D i zbog čega je on toliko važan za naš organizam?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas odluku da će biti zadržana ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 μg (mikrogram) /kg u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine.

Povodom toga što se od strane pojedinih asocijacija proizvođača mleka na društvenim mrežama i Viber grupama asocijacija širi lažna i netačna vest o ukidanju premija za mleko, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost o sledećem:

Upravni odbor Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga predlaže skupštini udruženja da se održi protest proizvođača mleka u petak 09.08.2024. godine u 12 h u Šapcu.

Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета