U SUSRET VASKRSU: Ovo su najbolji načini da ofarbate jaja POTPUNO PRIRODNO

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Bliži nam se Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a sa njim dolaze i nove ideje za bojenje jaja. Ukoliko želite da ih farbate samo prirodnim putem, na pravom ste mestu!

Potrebno vam je više šerpi za kuvanje jaja, trake, listići ili komadići tvrđeg papira, odnosno obične elastične gumice koje možete omotati oko jaja tako da stvore ornamente kakve želite, stare najlon čarape, koje ćete izrezati, da biste u njih zamotali jaje na koje ste prislonili takav šablonu i tako dobili različite ukrase.

Evo nekoliko saveta o tome kako dobiti različite boje jaja:

Crveni kupus za svetlu i tamnije plavu boju

Zanimljivu boju jajeta dobićete ako ga skuvate u vodi u koju ste dodali narezani crveni kupus. Treba vam jedna glavica crvenog kupusa, oko pola litre vode. Kupus isecite na debele kriške, pa stavite u činiju s vodom. Kuvajte oko 45 minuta na laganoj vatri, odnosno dok veći deo tečnosti ne ispari.

Preostalu tečnost možete podeliti na dva dela: U jedan dodajte 4 kašičice sirćeta. Kad se ohladi, potopite u nju kuvana i ohlađena jaja i ostavite barem dva sata (bili bi idealno preko noći) da dobijete tamnije plava jaja, možda i s malo ljubičastog tona.

U drugi deo tečnosti možete dodati kašičicu sode bikarbone, pa stavite jaja da u njoj stoje nekoliko sati i dobićete svetliju plavu nijansu. Kad se jaja dobro osuše, premažite ih uljem za sjaj.

Kelj, blitva, spanać za zelena jaja

Da biste dobili nežnu, svetlozelenu boju jaja, skuvajte listove kelja, spanaća, blitve, koprive i peršunovog lista, odnosno sve zelenilo koje pronađete. Kuvajte ih dok veći deo vode ne ispari i voda ne postane jarko zelena, pa dodajte sirova jaja na samom kraju i kuvajte ih pet do deset minuta. Ostavite da se ohlade i odstoje barem nekoliko sati u toj vodi, pa dobro osušite i premažite uljem.

Kurkuma za žuta i narandžasta jaja

Dodajte dve kašičice kurkume u dva do tri decilitra vode. Prokuvajte i dodajte kašičicu šećera, pa ubacite kuvana jaja. Ostavite ih da odstoje barem nekoliko sati, odnosno preko noći, da ljuska upije boju. Što duže jaja budu stajala to će boja biti intenzivnija, pa na ovaj način možete dobiti od nežno žutih do narandžastih jaja. Začin jajima daje žutu, ali i narandžastu boju.

Jedna od najpoznatijih namirnica koje se koriste za bojenje jaja je luk. Njegove ljuske treba prokuvati s vodom i dodati kašičicu sirćeta, a zatim potopiti jaja pa ih pustiti da stoje dok ne dobijete željenu smeđe crvenkastu nijansu.

Sok od višnje ili kuvane cvekle – crvena

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete crvena jaja jeste da ih uronite u sok od višnje. Jaja koja u soku držite dva do tri sata dobiće nežno ružičastu boju, ona koja ostanu preko noći mogla bi dobiti izrazito crvenu nijansu.

Sličan učinak dobićete ako jaja držite u vodi u koju ste dodali sitno narendanu cveklu. Dodajte kašičicu belog sirćeta, ubacite jaja i pustite ih da odstoje što duže.

Borovnice jajima daju plavu nijansu

Uzmite smrznute borovnice, pustite da se otope pa ih usitnite blenderom. Dodajte vode i kašičicu sirećeta, pa potopite jaja u tu tečnost i ostavite dok ne dobijete željenu nijansu. Ako ih ostavite preko noći, mogli biste dobiti i ljubičaste tonove.

Kuvanje jaja u kafi za blago smeđu boju

Dodajte nekoliko kašičica kafe u hladnu vodu, pa promešajte. Dodajte jaja i stavite na šporet. Pustite da se zagreva na laganoj vatri i kuvajte na minimalnoj temperaturi koliko je potrebno da se jaja skuvaju (sveukupno otprilike 15 do 20 minuta). Jaja će biti blago smeđe boje.

Tamno crvena jaja kuvana u vinu

Nabavite kvalitetno crveno vino. Stavite jaja u lonac u kojem se mogu kuvati, prelijte ih vinom tako da ih pokrije i zakuvajte pa ostavite da kuva na laganoj vatri oko 15 minuta. Ugasite i ostavite da se jaja hlade i odleže u toj tečnosti preko noći. Dobićete tamnu, pomalo bordo boju. Kad premažete jaja uljem, izgledaće fantastično, piše 24sata.hr

Agroinfo.rs

U SUSRET VASKRSU: Ovo su najbolji načini da ofarbate jaja POTPUNO PRIRODNO

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simbolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život. A zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdalini koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija.

Sok od svežeg, mladog kupusa jak je antioksidans, bogat vitaminom C, a sadrži i aminokiselinu glutamin, koja čisti creva i obnavlja sluznicu organa probavnog sustava.

Pored Vaskršnjeg prazničnog ručka, treba pojesti i sva ona polupana jaja, jer se zna da ne valja da ona stoje danima. Međutim, postavlja se pitanje koliko jaja bi smelo da se pojede.

Pravoslavni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, kada je Gospod Isus Hristos ustao iz mrtvih i "smrću smrt pobedio".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета