pixabay

pixabay

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

SASTOJCI:

1 kg svežih domaćih slatkih borovnica

* 150 g tamne čokolade sa 85% kakaoa

* sok od jedne limete ili od pola limuna

DŽEM OD BOROVNICA I ČOKOLADE PRIPREMA:

Borovnice operite i stavite u duboki lonac na srednje jaku vatru.

Kad počnu da se zagrevaju, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Iscedite sok iz limete/limuna. Dodajte ga postepeno u lonac s borovnicama.

Nemojte preterati da džem ne bi bio kiseo.

Kuvajte uz postepeno mešanje sve dok se borovnice ne raspadnu.

Nakon toga pustite da se smesa krčka dodatnih 10 minuta, a u zavisnosti od dužine kuvanja, džem će biti gušći ili ređi (bolji je kad je malo ređi, lakše se maže).

U skuvanu masu nakon 12-15 minuta dodajte iseckanu tamnu čokoladu.

Pomešajte i rasporedite u sterilisane tegle.

Kad se ohladi, stavite ga u frižider.

Džem od borovnica i čokolade

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.

Žudite za nečim slatkim i slanim? Život i čokolada imaju bolji ukus sa prstohvatom soli. So naglašava slatkoću i potiskuje gorčinu, a istovremeno funkcioniše i kao prirodni pojačivač koji naglašava ukus čokolade

Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета