SRPSKA GIBANICA
Foto:Print screen youtube.com
Gibanica je tradicionalno i omiljeno srpsko jelo. Većina ljudi u Srbiji ima tri obroka dnevno, doručak, ručak i večeru, s tim što je ručak najobimniji.
Najbolja gibanica se priprema od domaćih, razvijenih kora, ali su dobre i kupovne kore. Gibanica je jedno od najpopularnijih i najznačajnijih jela u Srbiji, koje se priprema u svečanim prilikama ili jednostavno kao prijatan porodični obrok. Gibanica se najčešće priprema od mešavine jaja i mladog i jakog sira i kajmaka, kao što je sir sa pašnjaka /pastirski sir/ ili feta sir. Druge vrste srpske gibanice se pripremaju sa nadevom od spanaća, mesa, koprive, krompira ili luka.
Postoje razlike u načinu pripreme i kvalitetu sastojaka. Tipično domaće jelo, oduvek popularno, miriše divno kad se peče i još bolje kad se jede. Pravu, domaću gibanicu ne možete kupiti u pekari, ali je zato možete napraviti sami. Malo toga može poći naopako, jer je zaista vrlo lako složiti gibanicu, iako će vas neke domaćice ubeđivati da nije tako. Ako vas ipak ubede da ne znate da je složite, onda je jednostavno „izgužvajte“.
Za pripremu gibanice biće vam potrebni sledeći sastojci:
5 jaja
500 g kora za gibanicu
400 g sira
100 g kajmaka
1 čaša jogurta
kisela voda
ulje
so
Pre svega biće vam potrebne kore za gibanicu. Možete kupiti gotove kore, kojih ima u svakoj prodavnici ili napraviti domaće. Ove druge su svakako daleko bolje, ali su komplikovane za pravljenje.
Napravite smesu od navedenih sastojaka. Sir ćete usitniti viljuškom, tako da ne bude suviše sitan, ali i da ne ostaju veći komadi. Vrsta sira je proizvoljna, ali je najbolji sitni, beli sir.
Pomešajte sa kajmakom ili sa pavlakom, ako nemate kajmaka. Zatim dodajte jogurt.
U smesu dodajte jaja. Promešajte da se lepo sjedini.
Sipajte malo kisele vode, ali tako da smesa ne bude suviše retka.
Posolite po ukusu. Pripazite da smesu ne presolite. Imajte u vidu da su kajmak i sir možda već dovoljno slani, pa sve treba samo malo dosoliti.
Od istih sastojaka možete složiti gibanicu ili napraviti gužvaru.
Prijatno!!!
Izvor:kakopedija.com
Komentari
[url=https://buycialikonline.com]buy cialis cheap[/url] Forceful contractions expel the placenta and attached membranes now called the afterbirth.
buy ivermectin stromectol Cialis Achat En Ligne Belgique
Do they start paying for their impotence drugs out of their own pocket generic cialis
We re marking the first anniversary of Cambridge University Press Assessment buy priligy 60 5 years Nocturnal emissions wet dreams About 14 years Other changes facial hair, a deeper voice, and acne About 15 years
buy cialis generic Wife insisted we take full advantage of erections the next day get our moneys worth
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.
Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.
Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.
Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.
Carska pita je uvek odlično rešenje ukoliko želite lep i ukusan doručak, večeru ili predjelo za ručak.
Evo predloga za prelep posni čokoladni kolač koji je za 20 minuta na vašem stolu.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета