Foto:Print Screen youtube.com

Foto:Print Screen youtube.com

Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, često prisutan pri proslavama krsnih slava, Nove godine, Božića... Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije koriste se za vanilice i sledeći nazivi: vormice, poljupci...

Ne postoji tačan recept za pravljenje ovog nadasve jednostavnog kolača, koji u svim varijantama sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer. U skorije vreme se pojavila varijanta posnog kolača, gde se umesto masti koristi margarin i bez jaja.

Osnovni recept za vanilice ne sadrži orahe, već su vanilice prepoznatljive po svojoj izrazito beloj boji. Grancle su starinska verzija vanilica u kojima su, pored sastojaka od kojih se prave vanilice, orasi dominantan deo. Ova varijanta recepta odlikuje se hrskavošću, služi se počevši od drugog dana posle pravljenja i može da stoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

Potrebno:

200 g masti
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
1/2 limuna - sok
1 limun - kora
450 g brašna
2 kesice vanilin šećera
250 g šećera u prahu
250 g džema od šljiva

Priprema:

Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).

Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.

Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.

Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.

U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.

Izvor:sr.wikipedia.org

STARINSKE SRPSKE VANILICE

Komentari

I m quite certain I will learn plenty of new stuff proper here cialis vs viagra Darnell ifhIgBgOcoiaZdohaO 6 27 2022

buy priligy 60 mg Lack of muscle flexibility

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Orašasti plodovi ne sadrže gluten i zato su dobra zamena za glutenska brašna kod osoba koje pate od celijakije.

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета