VEOMA CENJEN DELIKATES: Rakija od kupine 'rame uz rame' sa šljivovicom
Foto: Unsplash
Kupinovača je voćna delikatesna rakija dobijena destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova ili šire kupine. Ova vrsta rakije je veoma cenjena, a naročito ako se pravi od divljih plodova.
Posle berbe nije potrebno pranje plodova kupine. Na samoj površini plodova nalazi se epifitna, poželjna, mikroflora koja i otpočinje proces alkoholnog vrenja.
Fermentacija se obavlja na temperaturi od 16 do 20 stepeni, a u slučaju da temperatura ne prelazi četrnaesti podeok, potrebno je koristiti selekcioni kvasac. Kupovinom i korišćenjem selektivnog soja kvasca i blagim povećanjem temperature u prostoriji, aktivira se vrenje.
Nakon završetka fermentacije, za tri do pet dana trebalo bi otpočeti destilaciju. Prihvatanjem srednje frakcije i patoke dobija se sirova meka kupinovača.
Njenim prepekom, redestilacijom, može se dobiti prosečna koncentracija etanola 57-60% v/v. Ovom prilikom treba odvojiti oko jedan odsto prvenca.
Dobijeni destilat trebalo bi odmah prebaciti u sudove od stakla ili inoksa u kojima je potrebno da odleži radi harmonizacije oko dva meseca. Destilat kupinovače nikad ne sazreva u drvenim sudovima, jer ima veoma nežne aromatične materije koje se ne uklapaju sa sastojcima drvenih sudova.
Naročito je cenjena kupinovača od divljih plodova, koja zauzima visoko mesto pored naše čuvene prepečenice od šljive.
Osim što se od ovog voća pravi odlična rakija, kupina je veoma zdrava. Bogata je gvožđem, kalijumom i vitaminom C. Poboljšava krvnu sliku, jača imunitet, štiti od infarkta i reguliše varanje.
Agroinfo.rs/agrotv.net
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Zbog niske otkupne cene šljive, od svega 25 dinara po kilogramu, proizvođači negoduju. Ipak, većina njih je krenula u branje i na području oko Prokuplja se uveliko vrši otkup.
Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.
Vrednost izvoza rakije iz Srbije oko 25 miliona evra.
Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.
Poslednje dve godine kupine doživljavaju pravu ekspanziju. Uzrok porasta cene ovog voća je porast tražnje nastale usled nestašice na svetskom tržištu. Ali, to nije slučaj u Srbiji.
Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета