MALIDŽANO NAMAZ spoj savršenog ukusa
Foto:pixabay.free
Pravi se od dugih zelenih paprika, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf.
Malidžano ili beli ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.
SASTOJCI:
4 kg zelene mesnate paprike
5 kg patlidžana
1 l ulja
1,5 dl sirćeta
150 g senfa
200 g šećera
100 g soli
PRIPREMA:
Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.
Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.
Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.
U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.
Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.
Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Mnoge prirodne namirnice su pogodne za snižavanje lošeg holesterola, a patlidžan je jedna od njih.
Postoje biljke koje je se uobičajeno sade u svakoj bašti. Normalno je da vidimo paradajz, papriku, zelenu salatu... Poslednjih godina, još jedna biljka se pridružuje ovom društvu, a to je plavi patlidžan. Izuzetno je zdrav, a njegov uzgoj može biti uspešan, ako izbegnete ove greške.
Patlidžan je duguljasto ljubičasto voće. Sadi se nakon zadnjeg mraza kad temperatura tla prelazi 10 stupnjeva. Sadnja i uzgoj patlidžana - saznajte kako!
Krompirova zlatica je u našem podneblju najznačajnija štetočina krompira. Pojavljuje se svake godine i može potpuno da uništi zasad, a ponekad preleti čak i 40 km u potrazi za biljkama kojima se hrani. Iz ovih razloga je neophodno zaštititi zasade na vreme kako ih ova štetočina ne bi uništila.
Koje delove voća i povrća morate da pripazite da ne unesete u organizam
Konzumiranje plavog patlidžana doprinosi smanjenju rizika od brojnih zdravstvenih tegoba
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета