MALIDŽANO NAMAZ spoj savršenog ukusa

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Pravi se od dugih zelenih paprika, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf.

Malidžano ili beli ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

SASTOJCI:

4 kg zelene mesnate paprike

5 kg patlidžana

1 l ulja

1,5 dl sirćeta

150 g senfa

200 g šećera

100 g soli

PRIPREMA:

Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

MALIDŽANO NAMAZ spoj savršenog ukusa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnoge prirodne namirnice su pogodne za snižavanje lošeg holesterola, a patlidžan je jedna od njih.

Postoje biljke koje je se uobičajeno sade u svakoj bašti. Normalno je da vidimo paradajz, papriku, zelenu salatu... Poslednjih godina, još jedna biljka se pridružuje ovom društvu, a to je plavi patlidžan. Izuzetno je zdrav, a njegov uzgoj može biti uspešan, ako izbegnete ove greške.

Patlidžan je duguljasto ljubičasto voće. Sadi se nakon zadnjeg mraza kad temperatura tla prelazi 10 stupnjeva. Sadnja i uzgoj patlidžana - saznajte kako!

Krompirova zlatica je u našem podneblju najznačajnija štetočina krompira. Pojavljuje se svake godine i može potpuno da uništi zasad, a ponekad preleti čak i 40 km u potrazi za biljkama kojima se hrani. Iz ovih razloga je neophodno zaštititi zasade na vreme kako ih ova štetočina ne bi uništila.

Koje delove voća i povrća morate da pripazite da ne unesete u organizam

Konzumiranje plavog patlidžana doprinosi smanjenju rizika od brojnih zdravstvenih tegoba

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета