Jabuka kao simbol zdravlja ima SVOJ SVETSKI DAN

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti.

Da li jabuku treba jesti pre jela, posle, kao užinu ili večeru, nema preporuka jer, kako tvrdi dr Novaković, ne postoji vreme za neku namirnicu, te isto važi i za jabuku.

„Svi naši digestivni enzimi su „dežurni“ 24 časa i sve što konzumiramo će biti izloženo digestiji. Nutritivni savet je da se voće pa ni jabuka ne unose na prazan želudac. 

Počeci jabuke vezuju se za Aziju, gde su najpre nicale kao divlje vrste, kiselog ukusa, da bi u Evropu stigle u 17. veku pre nove ere. Neki istoričari veruju da je u to vreme rimski narod uzgajao i razvio jabuku u veće, slađe i jestivije plodove koje danas poznajemo.

U svetu se danas uzgaja više od 7.500 sorti jabuka. Neke od naših najpoznatijih su budimka, kolačarka, šumatovka, čačanska pozna i petrovača, a od svetskih Grenny Smith, Jonathan, Idared i Golden delicious.

Bolje pojesti jabuku, nego popiti sok od iste. Osim što je ukusna i jeftinija od ostalog voća, jabuka spada u veoma korisne namirnice. Bogata je vitaminima C, A, E i sadrži kompleks vitamina B. 

Dvadesetprvog oktobra 1990. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put se obeležio dan jabuke. I danas se većinom u Ujedinjenom Kranjevstvu prave velike manifestacije i događaji povodom ovog dana, ali s vremenom su tradiciju obeležavanja Dana jabuka i u svetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Jedna od najčešćih nutritivnih zabluda je da jabuku treba oljuštiti pre jela, jer se u današnje vreme u voćarstvu koriste brojni pesticidi.

„Jabuku i svo voće čija je kora jestiva treba jesti sa korom. U kori se nalazi najveći deo dijetnih vlakana koji jabuka sadrži kao i antioksidativne fitohemikalije kvercetin i flavonoli. Pesticidi se, ako se i korste, oni se ne zadržavaju samo u kori jabuke već se nalaze u celom plodu. Jabuku pre konzumiranja treba oprati pod tekućom vodom i ne treba je ljuštiti“, savetuje dr Novaković.

Agroinfo.rs/Glas javnosti.rs

Jabuka kao simbol zdravlja ima SVOJ SVETSKI DAN

Komentari

isotretinoin 10mg no prior script buying cialis online usa

Progesterone Drugs Shipped Ups buy stromectol for humans in tijuana 2275 93 Amoxicillin

pregnant on clomid Another use for these assays is in cancer therapeutics to discover specific compounds which target cells that are dividing rapidly

can you take bumex and lasix together Jamaal hFmuheXWcEGQGAu 5 19 2022

stromectol 12mg online I have never heard of such a thing

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete čišćenje paprike odraditi brzo i jednostavno.

Ima mnogo razloga za redovnu upotrebu ovog povrća. Raznolikost minerala i vitamina kojima obiluje, daje mu veoma veliku hranljivu vrednost.

Bogаtstvo vitаminа i minerаlа koje se nalaze u kelju, su prаvi izbor za vas. Blitva je odlično povrće koje bi trebalo da bude prisutno u ishrani osoba sa dijabetesom.

Leblebija se smatra jednim od najboljih saveznika u vegetarijsnakoj ishrani ili u ishrani za vreme posta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета