Начини калемљења воћака могу се назвати и технике калемљења. То је засебна наука у воћарству која је у сталном процесу усаврсавања. Када жели да приступи калемљењу воћака калемар на првом месту треба да направи добар избор начина калемљења за конкретну биљку и у датом временском периоду.

Избор начина калемљења
Као прво искусни калемар треба знати да кад су подлоге и племке у вегетацији - калемимо на зелено, а кад су у мировању - на зрело. На зелено се калеми пупољком, па имамо: очење на спавајући пупољак и очење на будни пупољак, где пупољак може бити са калем-гранчице из претходне вегетације и са калем гранчице из текуће вегетације.

Калемљење очењем
На спавајући пупољак се калеми од 20. јула до 15. септембра и могу се калемити скоро све врсте. Редослед очења по врстама би био: сљива и кајсија на сљиви, сљива на џанарици, круска на сејанцу, тресња и висња на тресњи, кајсија на кајсији, бресква на брескви, круска на дуњи, јабука на М и ММ-подлогама, мусмула и дуња на дуњи, јабука на сејанцу и тресња и висња на магриви. Орах калемити од 10-25. августа.

Пупољком се гранцице из претходне вегетације оче са већином воћних врста и то у марту или априлу.

Пупољком се гранчице из текуће вегетације оче углавном бресквом. То се обавља крајем маја и у јуну месецу.

Подлоге за очење чисте се од дивљака непосредно пред калемљење на 10-15цм изнад земље. Подлога за очење треба да је дебљине 6-8мм, а очи се на 5-10цм висине.

Урез на претходно обрисаној подлози прави се најчесће у обику слова "Т" (за орах на прозор или прстен). Прво се направи урез преко подлоге дужине 1цм, а затим од средине тог реза према земљи у дужини 2-3цм и кора подлоге се ножем мало одвоји лево и десно.
Пупољак се скида са калем-гранчице дужине најмање 2цм с врло танким слојем дрвета. За очење на будни пупољак по могућности пупољак скинути без дрвета.

Уметање пупољка под кору мора бити пажљиво и брзо, да добро налегне на подлогу, сто се постиже притискивањем прстима и везивањем. Везивање почиње изнад пупољка, затим преко и испод пупољка 4-5 пута се омота везиво и подвеже се на крају уреза испод пупољка.

При калемљењу ораха очењем урез на подлози прави се специјалним ножем са два реза. Са истим ножем се засеца и пупољак испод и изнад пупољка, а кора на подлози и пупољак се скидају помоћу калемарског ножа. Дебљина подлоге за орах треба да буде 10-16мм.

Када су подлоге несто тање могу се калемити очењем на засек. Ово је посебно значајно у јунском калемљењу бресака. У овом случају направи се засек у подлогу од око 45 степени а потом одозго на 1,5цм, скине се кора са мало дрвета до засека и тај део одстрани. У направљен засек ставља се пупољак исте величине и веже. На овај начин могу се очити подлоге и кад се кора не одваја.

Калемљење на зрело
На зрело се калеми у просторијама (собно калемљење), у растилу и у воћњаку. Калемови на зрело се везују, а спојно место и врх калем-гранчице премазује се калем-воском.

Собно калемљење се може почети од половине јануара и обавља се до краја марта. Калеме се јабука, круска, сљива, кајсија, тресња, орах, а ређе друге врсте. Подлоге се калеме 10цм и висе цм изнад корена са два до три пупољка. После калемљења корен подлоге се ставља у влажан песак или сандуке са влажном пиљевином или тресетом и уноси се у влажне просторије са температуром од 10-15° Ц, где се држе док не срасте спојно место - око 20 дана.

За то време пупољак сорте мало набубри и после се износи у хладне просторије на око 5° Ц, или се одмах сади. Ако овом калемљењу приступимо крајем марта и почетком априла онда се после калемљења из руке калемови одмах саде у растило без претходног загревања у просторијама. Пре почетка собног калемљења на подлози се топлотом изазове кретање сокова. Калем-гранчица мора бити у потпуном мировању. Калемови ораха се слажу у сандуке са влажном пиљевином и маховином. Покрије се цео калем, а потом се око 15 дана излаже загревању на 26-29° Ц.

На зрело се калеми простим спајањем, ређе енглеским спајањем, са стране и другим начинима. Орах се успесно калеми масином и не потапа се у калем-восак.

Подлоге у растилу се калеме крајем марта и у априлу. Примењује се исти начин као и за собно калемљење, а може и под кору.

Калемљење у воћњаку се најчесће обавља ради прекалемљивања воћака, појачања и оздрављења дебла. Примењују се разни начини калемљења на зрело, а и очењем, сто зависи од циља, времена калемљења и врсте воћака.

За све начине и места калемљења на зрело треба обезбедити сто већу и чврсћу додирну поврсину пресека подлоге и племке. Посебно је значајан додир комбијалних спојева који се налазе испод коре.

iZVOR:poljoprivrednisavetnik.com

Начини калемљења

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U rasadničkoj proizvodnji je kalemljenje pupoljkom (okuliranje, očenje) najviše rasprostranjeno zbog prednosti poput jednostavne tehnike rada, kvalitetnog zarastanja rana i visokog procenta prijema okulanata, kao i velikog učinka.

Iako zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, biljka koja je pola krompir, a pola paradajz, mogla bi pomoći da se održi potražnja za hranom.

U poslednje vreme veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su savladali tehniku kalemljenja imaju bolje prinose.

Kalemljenjem stvaramo rezistentnost i povećanu tolerantnost na veliki broj bolesti, štetočina i uticaja niskih temperatura kod gajenih biljaka.

Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.

Nekada su je naši preci rado sadili jer je vrlo otporna na sve vremenske uslove, velike mrazeve i čestu bolest koja napada voće – čađavu krastavost.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета