Тибетанска брусница – Гоџи

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Биљка гоџи потиче са Тибета (Лyциум барбарум) и сматра се леком и храном за дуговечност. У медицини је називају и црвени дијамант, јер се сматра да је природна помоћ за ревитализацију општег стања здравља организма: олакшава болно стања зглобова, штити јетру и срце, опушта крвне судове,смањује крвни притисак, решава проблем увећања простате, побољшава вид и смањује сенилност код старијих особа.

Амерички стручњаци гоџи сматрају воћем века. Истраживања су потврдила да гоџи плодови садрже 18 амино-киселина, које су неопходне за организам, 21 минерал, много витамина и осталих састојака потребни за јачање имунитета организма који је предусловлов за здрав и дуг живот човека. Значи, бобице гоџија налазе се на првом месту ОРАЦ лествице која мери антиоксидативна својства, са фантастичних 23.000 јединица на 100 г бобица. На другом месту је шљива која има (само) 5.770 јединица. Учинак који је задивљујући везује се за антиоксидансе који спречавају процес одумирања ткива те настанак различитих облика карцинома у телу, посебно рака материце и дојке код жена, простате код мушкараца и рака дебелог црева.

Гоџи је као воћна врста, грм који нарасте 2-3 метра у висину и 2 метра у пречнику, цвета од јуна до августа месеца, а плодови сукцесивно сазревају од септембра до октобра. Плод гоџија су црвене бобице, дужине 1-2 цм, које се једу сирове, осушене или прерађене у сокове и сирупе. Од бобица, које по укусу подсећају на грожђице, такође се могу справљати и чајеви, ликери као додатак вину, јогурту и користе се у припреми јела са пиринчом или пилетином и као додатак салатама. Препоручени дневни унос је 10 до 30 грама осушеног плода.

Сади се у баштама, оградама, плантажама и не захтева (готово) нилкакво прскање или заштиту. Уколико се гаји на плантажама у подручјима семиаридне или аридне климе, или на песковитом земљишту, да би се обезбедио коректан принос потребно је наводњавање и постављање фолије која биљку штити од корова и спречава испаравање воде из земљишта. На плантажама, сади се на размак 3 џ 3 метра или 1.100 биљака/ха.

Плодови се беру од августа до октобра, а антиоксидантни и имунолошки параметри гоџи бобица готово су двоструко већи него код ароније.

Izvor:poljoprivreda.info

Тибетанска брусница – Гоџи

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Artičoka je biljka male energetske vrednosti, bogata mineralima. Sadi se u martu i aprilu, ili u jesen, nakon prvih jačih kiša.

Nosilac lekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen.

Drvo hrasta je fino, sjajno, kat kad nepravilne teksture, sa pojavom iskričavosti i ustalasanosti vlakanaca.

Ova biljka je jednogodišnja biljka, koja je blizak rođak peršunu, pripada istoj porodici kao celer i šargarepa. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

Forsithia je prepoznatljiva kao predznak proleća, a cveta žutim, brojnim, lepim cvetovima.

U povrtarskom smislu plodom se smatra krtola. Pored kuvanja i prženja od njega se može praviti i brašno tako što se samelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета