Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kokosov orah je dar prirode, koji nalazi primenu u kulinarstvu, kozmetičkoj industriji i medicini. Kokosov orah je voće tropske kokosove palme, koja obično raste u vlažnim, tropskim regionima pokraj obale.

Kokosov orah raste na palmama visokim do 30 metara koji spram vrste i uzrasta daju od 5 do 150 plodova godišnje. Obično je svaki kokosov orah težak do 2, 5 kg. 

Plodovi kokosove palme rastu u grozdovima.  Pokriveni su debelim žilastim omotačem koji dostiže od 5 do 15 cm. Pod omotačem je tanka braon ljuska, koja je inače veoma tvrda i sadrži belančevine.

Kokosov orah je srednje veliki zeleni plod u kome se nalazi veliki orah sa tri udubljenja. U unutrašnjosti mi se nalazi beli jestivi deo u koji je poznat kao kopra. Kopra je izvor kokosovog mleka i kokosovog ulja, a kad se osuši može da se narenda u kokosovo brašno.

Unutrašnjost kokosovog oraha ima boju od bele do žute.U unutrašnjosti kokosovog oraha nalazi se još i tečnost - kokosovo mleko. Ono se pije samo kod nedozrelog ploda, jer može da prouzrokuje uznemirenost. Kokosova voda koje se nalazi u unutrašnjosti kokosovog oraha ne treba da se pobrka s kokosovim mlekom. Ova voda je čista i služi da se utoli žeđ. 

Danas najveće plantaže kokosa na svetu i izvoznici kokosovog oraha, kao i njihovih derivata, su Filipinci. 

Kokosov orah je izuzetno bogat kalijumom, gvožđem, magnezijumom, natrijumom, fosforom, bakrom i cinkom i vitaminima iz grupe B. Kokosov orah je bogat proteinima i vlaknima i ima veliku raznovrsnost vitamina kao što su C, E, K, folna kiselina. 

Kokosov orah može da se čuva dosta dugo. Ako je zdrav može da izdrži do dva meseca na sobnoj temperaturi, ponekad čak i više. Kad je netaknut kokosov izdrži 1-2 mesec na sobnoj temperaturi. 

Tečnost kokosovog oraha može da se izvuče nakon što se rupice probiju šilom. Često se s kokosom spremaju supe, sosovi, jela i dezerti i divni egzotični kokteli. Kokosova voda i kokosovo mleko se najviše korsite u supama i sosovima.

Ima efekat kod lečenja herpesa, morbila, hepatitisa C, SARS-a, AIDS-a i drugih virusnih oboljenja. Ova sirovina kokosovog oraha uništava bakterije, čireve, upalu pluća, infekciju grla i probavnog sistema, gonoreju i druga obolenja. Ima podataka da kokosov maslac pomaže kod astme i kod raka i tuberkuloze.

Izvor : bonapeti.rs

Kokosov Orah

Komentari

And educators are actually the most aware that there is a huge gap between students and buy online cialis

have retinitis pigmentosa, a rare genetic eye disease buy cialis uk

buy priligy in uae Cialis comes in strengths of 5 grams 1

Brief storage at temperatures between 59 and 86 degrees F 15 and 30 degrees C is permitted buy priligy usa The needle should be facing the floor

We use a merchant processing company specialized in keeping our client s data secure cialis otc In 1965, Title III of the NDEA was expanded to include funding for industrial arts, economics, English, reading, and geography

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti.

Ima mnogo razloga za redovnu upotrebu ovog povrća. Raznolikost minerala i vitamina kojima obiluje, daje mu veoma veliku hranljivu vrednost.

Bogаtstvo vitаminа i minerаlа koje se nalaze u kelju, su prаvi izbor za vas. Blitva je odlično povrće koje bi trebalo da bude prisutno u ishrani osoba sa dijabetesom.

Leblebija se smatra jednim od najboljih saveznika u vegetarijsnakoj ishrani ili u ishrani za vreme posta.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета