Kako da sami napravite liker kod kuće?

Foto:pixabay free

Foto:pixabay free

Liker je slatko alkoholno piće često obogaćeno ukusom voća, trava, začina ili nekim drugim izvora ukusa. Reč liker potiče od latinske riječi "liquifacere" što znači otopiti, a misli se na otapanje materija koje likeru daju ukus.

S obzirom na to da su većinom izuzetno slatki, često se ubrajaju u kategoriju ženskih alkoholnih pića. Međutim, manje je poznato da je prvi liker napravljen za muškarca. Zapravo, žena francuskog kralja Luja XIV je izmislila likere da njima okrepi svog ostarelog supruga. Madam De Mentenon, jedna od kraljevih miljenica, kombinovala je voće i bilje i pravila mu okrepljujuće slatke alkoholne napitke koji su vrlo brzo postali popularni širom sveta.
Danas se ova vrsta pića najčešće konzumira uz kafu ili posle jela. Tajna najkvalitetnijih francuskih likera leži u jačini i starosti alkohola koji se koristi. Pored alkohola, osnovne komponente svih likera su šećer, ekstrakti raznog bilja voćni sokovi i delovi samog voća. Proizvodnja likera u našim domaćinstvima ima dugu tradiciju, ali je poslednjih nekoliko decenija počela da opada.


Voćni liker
Likeri se mogu proizvoditi od svih vrsta sezonskog voća kao što su višnje, ribizle, šljive, kajsije, jagode, dinje, lubenice, borovnice itd. Voću se izvade semenke, a veći komadi se iseku. Posle svake vrste voća koje se unese u tegle (ukoliko se liker pravi na malo), treba dodati šećer i alkohol. Ako je tegla od 6 litara, potrebno je oko 2 kg šećera i isto toliko litara alkohola. Ove proporcije treba imati u vidu i kada se pravi liker u kacama (ukoliko se prozvodi na veliko). Alkohol ne popunjava sve praznine oko poslaganog voća, jer ono ispušta velike količine soka.


Liker od lubenice
Za ovaj zanimljiv liker vam je potrebno sledeće: 2 kilograma zrele, mirisne lubenice, 1 litar konjaka ili rakije, 350 grama šećera. Lubenicu iseći na kocke, staviti u posudu i naliti rakiju ili konjak. Zatvorite posudu i držite je sedam dana na tamnom mestu. Nakon toga, izdvojeni tečni deo je potrebno odvojiti od ostatka pulpe i staviti u frižider. U preostalu pulpu je potrebno dodati šećer i ostaviti 5 dana kako bi se izdvojio slatki sirup. nakon toga, sirup procedite, sjedinite sa tečnim delom iz frižidera i ostavite da odstoji još dva dana na hladnom i tamnom mestu. Pre samog konzumiranja, liker procedite i rashladite.


Ružin liker
Više ruža očisti se kao kada se pravi slatko, stave se u bocu i naliju alkoholom. Tegle treba hermetički zatvoriti i držati na suncu najmanje 6 nedelja. Posle tog vremena alkohol se očisti od ružinih latica. Zatim se u destilovanoj vodi skuva 1 kg šećera. U gusto špinovan šećer naliva se rakija sa ružinim ekstraktom, pomeša sa šećerom i pusti da izbaci jedan ključ. Ohlađeni liker sipa se u boce i ostavlja do upotrebe na hladnom mestu.

Agroinfo.rs

Kako da sami napravite liker kod kuće?

Komentari

BY 4 PM, I DID NOT KNOW WHO I WAS generic 5mg cialis best price

Monitor Closely 1 divalproex sodium, fosphenytoin cialis prix levitra comparaison 086; GSE4922 continuous, HR 1

what is priligy LGD is said to be the next least sideffect having SARM beside Ostarine

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета