PROIZVODNJA PRAVOG MEDA BEZ PČELA: Da li će izum jednog Srbina spasiti svet?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kompanija MeliBio koju su 2020. godine osnovali preduzetnik iz Srbije Darko Mandić i dr Aron Šaler razvila je tehnologiju koja podrazumeva proizvodnju pravog meda bez pčela sa ciljem spasavanja velikog broja domaćih i diviljih vrsta ovih insekata.

Startap pod nazivom MeliBio, Inc. bavi se proizvodnjom pravog meda bez pčela i dobio je investiciju od 850.000 dolara u pre-seed rundi finansiranja. Tehnologija koja se u ovom slučaju koristi je zasnovana na sintetičkoj biologiji, preciznoj fermentaciji i nauci o biljkama, koja zamenjuje medonosne pčele kao izvor za proizvodnju meda.

S obzirom na to da je prisutno smanjenje broja pčela na svetskom nivou, a da bi ljudi na planeti bez ovih insekata preživeli samo naredne četiri godine, cilj ovog projekta da se zaštiti i očuva veliki broj pčela, ali i da se napravi jedan zdrav i potpuno veganski proizvod.

Darko Mandić objašnjava da je nekoliko godina pratio dešavanja u industriji hrane u SAD, te je inspirisan inovacijama u mesnoj industriji uvideo da je sledeći životinjski proizvod za koji će se razviti tehnologija proizvodnje bez same životinje upravo med. On kaže da jedan od glavnih razloga uništavanja biodiverziteta pčela predstavlja proizvodnja meda, da je svoju karijeru započeo u industriji meda i odlučio da je promeni nabolje.

Trenutno je cena ovako proizvedenog meda u rangu sa skupljim egzotičnim medovima, ali iz kompanije najavljuju da imaju želju da se sa razvojem tehnologije cena značajno snizi.

Osim toga, Mandić je ubeđen da će u budućnosti hrana najviše stizati iz laboratorija, a sve manje sa farmi. Ovo će kod nas, smatra, postati trend tek za par decenija, a cilj ovakve proizvodnje je da se sačuva jedina planeta koju imamo, na kojoj više niko nikada neće biti gladan i gde će se resursi koristiti na potpuno održiv način.

Da li će zaista ovako i biti i da li će novi načini i tehnologije proizvodnje hrane zaživeti i naići na razumevanje kod kupaca, ostaje da vidimo.

Agroinfo.rs

PROIZVODNJA PRAVOG MEDA BEZ PČELA: Da li će izum jednog Srbina spasiti svet?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета