Registrujete objekat za proizvodnju i promet meda

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Ovim pravilnikom se ne zahteva izgradnja posebnih objekata, pčelari mogu ove poslove obavljati u okviru svojih stambenih jedinica sa postojećim sanitarnim čvorom. Bitno je da je taj prostor čist i uredan.

Koje propise moramo ispoštovati kako bismo registrovali objekat za proizvodnju i promet meda?

Pre početka obavljanja delatnosti u objektu za punjenje i pakovanje meda u objektu u domaćinstvu, treba dostaviti zahtev sa potrebnom dokumentacijom Upravi za veterinu.

Obavezu za registraciju, odnosno odobravanje objekta, imaju kako pravna lica ili preduzetnici tako i fizičko lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava. 

Važećim Pravilnikom o registraciji odnosno odobravanju objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla bliže su propisani i objekti za proizvodnju i promet meda, kao i način i postupak registracije.

Prema važećim propisima registracija objekta za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla jeste postupak pokrenut po zahtevu stranke za upis u Registar objekata bez prethodnog utvrđivanja ispunjenosti veterinarsko –sanitarnih uslova odnosno opštih i posebnih uslova za higijenu hrane životinjskog porekla. 

Objekat za primarnu proizvodnju meda i drugih proizvoda pčela jeste registrovan objekat u kome se med i drugi proizvodi pčela poreklom iz sopstvenog pčelinjaka, sakupljaju, vrcaju, pune, pakuju, skladište i stavljaju u promet.

Objekti se registruju na osnovu prava svojine odnosno drugog osnova korišćenja objekta. Mogu se registrovati za jednu ili više delatnosti proizvodnje i prometa hrane životinjskog porekla.

Pravno lice ili preduzetnik upisan u Registar privrednih subjekata, pre početka obavljanja delatnosti, kao i fizičko lice koje je upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava pre početka obavljanja proizvodnje podnose Ministarstvu nadležnom za poslove veterine zahtev za upis objekata u Registar objekata.

Nakon prijema zahteva Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjen i vrši upis objekta u Registar objekata i određuje registarski broj koji je jedinstven za taj objekat.

U roku od 3 meseca obavlja se službena kontrola objekta radi ispunjenosti veterinarsko – sanitarnih uslova, odnosno opštih i posebnih uslova za higijenu hrane životinjskog porekla. 

Objekat za punjenje i pakovanje meda i drugih proizvoda pčela jeste odobreni objekat u kome se med i drugi proizvodi pčela bez obzira na poreklo pune i pakuju ili se pune i pakuju uslužno, a namenjeni su za stavljanje u promet.

Objekti za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla koji se odobravaju jesu objekti u kojima se obavlja jedna ili više delatnosti i prometa hrane životinjskog porekla.

Objekti se registruju na osnovu prava svojine odnosno drugog osnova korišćenja objekta.

Pravno lice, odnosno preduzetnik koje je upisano u Registar privrednih subjekata, pre početka obavljanja delatnosti podnosi Ministarstvu zahtev za upis objekta u Registar odobrenih objekata.

Posle prijema zahteva Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjen , obrazuje komisiju koja vrši pregled objekta radi utvrđivanja ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova, odnosno opštih i posebnih uslova za higijenu hrane životinjskog porekla uslova u objektu i usaglašenosti uslova sa dostavljenim zahtevom.

Ako komisija utvrdi da su u objektu za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla ispunjeni veterinarskosanitarni uslovi, odnosno opšti uslovi za higijenu hrane životinjskog porekla, u objektu se privremeno odobrava obavljanje delatnosti, objekat se privremeno upisuje u Registar odobrenih objekata i dodeljuje mu se veterinarski kontrolni broj.

Privremeno odobrenje ne može biti kraće od tri meseca, niti duže od šest meseci.

Pre isteka roka, komisija, ponovo utvrđuje da li su u objektu za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla i dalje ispunjeni veterinarsko-sanitarni uslovi, odnosno opšti i posebni uslovi za higijenu hrane životinjskog porekla.

Ako objekat za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla ispunjava uslove, upisuje se u Registar odobrenih objekata i zadržava se dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Ako se utvrdi da objekat za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla ne ispunjava uslove, objekat se ne odobrava, briše se iz Registra odobrenih objekata i ukida se dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata vodi se u elektronskom obliku i povezan je sa informacionim sistemom Ministarstva. U Registar objekata, odnosno u Registar odobrenih objekata upisuju se promene podataka nastale u vezi sa podacima koji su upisani u ove registre.

Subjekt u poslovanju hranom podnosi Ministarstvu zahtev na odgovarajućem obrascu u skladu sa ovim pravilnikom, radi upisa promene podataka u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata i uz zahtev dostavlja sve potrebne dokaze za traženu promenu. Na osnovu urednog zahteva unose se promene podataka u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata.

Objekti za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla brišu se iz Registra objekata, odnosno Registra odobrenih objekata na osnovu odluke o prestanku obavljanja delatnosti ili ako prestanu da ispunjavaju utvrđene uslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Subjekt u poslovanju hranom dostavlja zahtev na odgovarajućem obrascu u skladu sa ovim pravilnikom, radi brisanja objekta iz Registra objekata, odnosno Registra odobrenih objekata.

Objekti za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla koji su do dana stupanja na snagu ovog pravilnika registrovani, odnosno odobreni postaju upisani u skladu sa ovim pravilnikom u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata i zadržavaju dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi pčelarstvom i kao takvo je upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava mora registrovati i objekat za primarnu proizvodnju meda i drugih proizvoda od pčela. Pčelarsko gazdinstvo koje nema registarski broj objekta praktično neće moći da prodaje med otkupljivačima.

Statički podaci o proizvodnji i plasmanu

* Proizvodnju meda država subvencioniše sa 470 miliona dinara ili 3,9 miliona evra;
* Podsticaji iznose 720 dinara po košnici (za one koji imaju minimum 20 košnica);
* U 2018. godini iz Srbije je izvezeno 2.774 tona meda u vrednosti 12,4 miliona dolara.
* Med iz Srbije u 2018. godini prodavan je prosečno 3,9 evra po kilogramu.
* Najviše meda iz Srbije, čak 53 odsto, izvozi se u zemlјe EU, države CEFTA 20 odsto, SAD jedan odsto i u ostale zemlјe oko 26 odsto.
* Najviše meda, čak 700 tona izvezeno je u Italiju, zatim 600 tona u Norvešku, više od 300 tona u Nemačku, pa 200 tona u Crnu Goru, oko 180 tona u Bosnu i Hercegovinu i isto toliko u S. Makedoniju. Manje količine meda, do      120 tona izvozi se u Švedsku, Bugarsku, Australiju, Francusku…
* Rekordna proizvodnja od 9.500 tona bila je 2013. godine. Tada je bio i rekordan izvoz od 4.500 tona u vrednosti od 14 miliona dolara. Tada je od izvoza meda više dobijeno nego od izvoza mesa iz Srbije;
* Srbija se nalazi i među uvoznicima meda. U 2018. godini uvezeno je 43 tone za šta je potrošeno 266.000 evra. Uvozna cena kilograma meda za Srbiju bila je 5,5 evra;
* Veći izvoz meda iz Srbije ograničava mala proizvodnja, velika konkurencija na međunarodnom tržištu i relativno niska cena u izvozu;
* Uz to potrošači imaju sve veće zahteve u pogledu vizuelnog identiteta tegle i etikete meda;
* Neophodno je istraživati preferencijale potrošača u pojednnim zemlјama i prema istim prilagoditi finalni proizvod;
* Dakle, cilј marketinga je zadovolјiti potrebe, zahteve i želјe potrošača;
* Savremeni potrošač danas traži med koji ima apsolutnu zdravstvenu bezbednost, dobar ukus, da je prirodan, zatim autohtonost i geografsko poreklo, savremeni dizajn boce i etikete, povolјan odnos – kvalitet i cenu.

Izvor:poljosfera.rs

Registrujete objekat za proizvodnju i promet meda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета