Шта утиче на рандман меса шарана

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Рандман риба економски је фактор чија је вредност значајна код свих технолошких операција везаних за прераду рибе. Исказује се као однос примарно обрађеног трупа у односу на масу трупа живе рибе и значајно је повољнији од рандмана код осталих врста животиња. Од њега директно зависи економичност производње и неоправдано је занемарен као параметар у разним истраживањима.

Узгој шарана (Цyпринус царпио Л.) представља посебну врсту интензивне производње рибе. Одликује се малим почетним улагањима, која су потребни за изградњу рибњака (најбоље кавезног), узгој не захтева велико ангажовање радне снаге и обезбеђује велику производњу по јединици запремине.

Избор локације од великог је значаја јер утиче на економску исплативост, производњу меса, али и смртност шарана. У односу на друге узгојне системе, утврђено је да у кавезном систему морталитет риба може значајно да варира. У случају одступања вредности параметара квалитета воде од оптималних - губици у производњи могу да наступе брзо.

Предности кавезног типа узгоја шарана


Предност кавезног система гајења огледа се у олакшаној могућности праћења здравственог стања рибе, на време могу да се уоче знаци евентуалних болести. На овај начин утиче се и на смањено загађење воденог екосистема (у коме је кавезни систем постављен), што се може спречити увођењем заштитних система.

Кавезни систем за развој рибарства

Захтеви модерног тржишта све више су усмерени ка прерађеној риби, односно, ка филетима. Уклањањем коже и одстрањивањем унутрашњих органа и ситних костију, филети шарана и осталих ципринида (које се гаје заједно са шараном), постају високовредни оброци, који се лако и брзо спремају.

Уз поштовање начела добре праксе, одржавањем квалитета и чистоће воде и уз оптималну избалансирану исхрану, која је прилагођена старосној групи узгајаног шарана, губици у производњи и смртност рибе, могу значајно да се смање.

Рандман - показатељ исплативости производње
Рандман риба економски је фактор чија је вредност значајна код обављања свих технолошких операција везаних за прераду. Исказује се као однос примарно обрађеног трупа у односу на масу трупа живе рибе. Од њега директно зависи исплативост производње и неоправдано је занемарен као параметер у разним истраживањима.

Разлика у рандману између различитих линија и њихових хибрида, јавља се због различитог облика, дужине главе, дебљине и ширине тела. Он је значајно повољнији од рандмана код осталих врста животиња. Однос јестивог и нејестивог дела трупа рибе може значајно да варира у зависности од врсте, масе и величине рибе и сезоне улова.

Незаобилазан параметар код прераде рибе
Неопходно је познавање рандмана у свим технолошким операцијама код прераде рибе. Од њега директно зависи економска одрживост производње. Међутим, када се раде нека значајна истраживања на тему производње рибе и меса, рандман као значајан фактор, није толико заступљен.

У Србији се гаси све више рибњака

У Србији је ова прерађивачка индустрија прилично неразвијена из разлога што недостају сировине за преарду и што се углавном сва риба продаје у свежем стању.

 

Шта све утиче на рандман


Претпоставља се да се разлике у рандману између различитих хибрида шарана, могу приписати разликама у величини и облику њиховог тела, као на пример величина главе, дужина, ширина или обим тела. Код шарана је пожељно да буде висок однос ширине и дужине тела.

Током процеса доместикације (прилагођавања), ова риба значајно је променила своје морфолошке карактеристике. Облик тела, покривеност крљуштима или величина уста, значајно се разликују код домаћег шарана него код дивљег. Мање крљушти и краћа црева, доприносе смањењу количине отпада, а самим тим повећавају рандман.

Пол рибе такође утиче на његов проценат, тако да примена генетике такође има велики утицај на потенцијално повећање рандмана.

Правилна исхрана повећава рандман
Пожељно је да у исхрани шарана буде заступљена пелетирана, комплетна смеша јер се тако повећава и маса филета. Овај начин исхране бољи је од исхране у којој доминирају житарице. Разлог томе је што исхрана житарицама утиче на повећани удео масти у мишићном ткиву. Ово директно утиче на повећану искоришћеност трупа, али такође долази и до већег накупљања масти око унутрашњих органа, што на крају утиче на повећану количину отпада. Приликом чишћења, отпад може да садржи све делове тела заједно или само неке попут на пример главе, коже, крљушти, црева или пераја.

Крајњи резултат исхране житарицама, мањи је рандман у односу на шарана који је храњен пелетираним комплетним крмним смешама. Исхрана која је обогаћена високом енергетском вредношћу, има значајан утицај и на хемијски састав рибе, али и на проценат јестивих делова. Риба складишти вишак енергије из хране првенствено као масне наслаге у различитим деловима тела, у зависности од врсте и хибрида.

Стање рибарске производње у Србији


Поставља се питање опстанка производње рибе у Србији, у чијој структури, шаран учествује са највећим уделом јер је цена коштања производње шарана већа од цена шарана у велепродаји.

Да би се унапредила производња и пласман рибе на тржишту, потребно је размислити и о другим слатководним врстама које би биле интересантне на домаћем, али и на тржишту земаља ЕУ.

Izvor:agroklub.rs

Шта утиче на рандман меса шарана

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета