MEDNO SIRĆE: Jednako dobro kao jabukovo, jača organizam, a možete ga pripremiti i kod kuće!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zdravija alternativa za obično sirće je jabukovo sirće, ali da li ste čuli i da li znate kako se pravi medno sirće? U nastavku teksta pročitajte sve o ovoj vrsti tečnosti i njenoj lekovitosti.

Ova neuobičajena vrsta sirćeta komercijalno se pravi u Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, a svetski poznati kuvari otkrivaju da je specifično za jednu oblast u Turskoj. Kod nas se beleže tek pojedinačni slučajevi pravljenja mednog sirćeta u kućnoj radinosti. Vrlo je zdravo i po kvalitetu može da se meri sa jabukovim sirćetom, a neki kažu da je čak i bolje.

S obzirom na to da je odavno poznato koliko je med blagotvoran za naš organizam, logično je da je i medno sirće vrlo zdravo i pogodno za upotrebu. Kod nas je slabo rasprostranjeno i za njega se slabo zna, ali je moguće pripremiti ga i kod kuće.

Priprema mednog sirćeta

Letnji period je idealan za pravljenje ovog sirćeta zbog visokih temperatura, a sirće se dobija fermentacijom rastvora vode i meda. Naravno da bi proces bio uspešan, za početak je bitno da imate dobru medovinu. Sirće mora da prođe kroz 3 koraka dok ne postane upravo to: fermentacija, inokulacija sa acetobacter i izlaganje kiseoniku.

Rastvor za fermentaciju se priprema od pet delova vode i jednog dela meda. Treba ih dobro izmešati, najbolje u staklenoj posudi, jer tada možete videti da li je na dno pao talog meda. Ako nema taloga, to znači da je sav otopljen. Kvalitet ovog sirćeta zavisiće od kvaliteta meda, koji sadrži različite vrste šećera u različitim koncentracijama. Boja sirćeta će u početku biti sasvim svetla, ali tokom vremena će preuzeti ćilibarnu nijansu i postepeno će da potamni kako vreme bude odmicalo. Ukoliko želite tamniju boju ranije, sirće treba da se pakuje u svetlim staklenim bocama, i da bude izloženo svetlosti. Neka iskustva govore da pravljenje mednog sirćeta u idealnim uslovima može da potraje od pola godine do godinu dana, a ponekad proces fermentacije može da traje i do tri godine.

Koristi mednog sirćeta za naš organizam

Kao i jabukovo, i medno sirće je veoma zdravo, a negde se čak navodi i da je bolje od jabukovog. Ima dobro antibakterijsko i antigljivično svojstvo i vrlo je pogodno i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Pored toga što čiste organizam i vrši njegovu detoksikaciju, sirće poboljšava vitalne funkcije tela, poput cirkulacije i imuniteta. Evo nekih specifičnih zdravstvenih prednosti mednog sirćeta:

medno sirće poboljšava varenje, reguliše telesnu masu, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, vraća pH ravnotežu organizma, podstiče detoksikaciju organizma, podmlađuje i hrani kožu, sprečava bol u grlu, apatiju, polensku groznicu, stomačne tegobe i slično. 

U ishrani koristi se za salate i dobijanje specifičnog ukusa. U suštini se može koristiti kao i svako drugo sirće.

Agroinfo.rs

MEDNO SIRĆE: Jednako dobro kao jabukovo, jača organizam, a možete ga pripremiti i kod kuće!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета