PREDSTAVLJAJU IH KAO ZDRAVE I POGODNE ZA DIJETU: Ove štetne namirnice ne bi trebalo nikada da jedete
Foto: Unsplash
Vrlo često smo u nedoumici koje su to zdrave alternative koje smemo da unosimo u organizam i koje su namirnice najbolje da bismo smršali. Neki proizvodi su u tom smislu dobili na popularnosti, ali bi po savetima nutricionista najbolje bilo da ih se klonimo. U nastavku saznajte koje su to namirnice vrlo štetne za naš organizam.
U nastavku teksta ćemo razbiti neke predrasude i dati korisne argumente zašto neku hranu ne bi trebalo nikako da unosite u svoj organizam.
Nemasni prelivi za salate
Postoje bezmasne verzije brojnih vrsta proizvoda koje na sebi imaju oznaku da imaju smanjen nivo masti ili čak nula odsto masti. Naravno da to nije dobro, prvesntveno jer su masti potrebne našem organizmu za normalno funkcionisanje. Preliv za salatu je savršena kombinacija sirćeta (koje Vam pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi) i biljnih ulja (punih zasićenih masnih kiselina i ponekad i antioksidanata). Međutim, strahovi savremenog čoveka i težnja da se zdravo hranimo su doveli do toga da su nam u trgovinama dostupni proizvodi bez masti. Sadržaj masti se u ovim slučajevima uglavnom zamenjuje šećerom, veštačkim zaslađivačima ili visokim fruktoznim kukuruznim sirupom što svakako nije zdravo. Ovo je slučaj sa nemasnim prelivima za salate, ali i sa svakom drugom bezmasnom hranom.
Pirinčani kolačići (galete)
Pirinčane galete su predstavljene kao osnovna hrana za dijete koje počivaju na niskomasnom/bezmasnom unosu još od kasnih osamdesetih i devedesetih, ali nemojte se zavaravati. Pirinčani kolačići imaju glikemijski indeks od čak 91 (čista glikoza ima indeks 100), što ih čini takvom vrstom hrane koja nivo šećera u krvi doslovce šalje na 'vožnju rolerkosterom'. To je loše po zdravlje ljudi, a nije dobro ni za dijetu.
Meso ajkule
Odnos koristi i rizika pri jedenju mesa ribe (koristi od omega-3 masti nasuprot riziku trovanja živom) obično ide na stranu omega-3 masti i njihovih čudesnih efekata za naše zdravlje. Ajkulino meso je jedan od izuzetaka. Uprkos tome što ima slične količine omega-3 masti kao i tuna, ajkule sadrže i 3 puta veće količine žive. Na meniju ajkule se uglavnom nalaze lignje, male ribe i plaktoni, što znači da su ajkule svojevrstan filter za morsku vodu. Blankvilo je još jedna od vrsta riba sa visokom koncentracijom žive i treba je izbegavati.
Sejtan
Sejtan, poreklom iz Azije, je uobičajena zamena za meso u vegeterijanskim jelima. Za razliku od ostalih zamena za meso, sejtan nije derivat soje već je u potpunosti sačinjen od pšeničnog glutena koji je visoko alergeni protein koji se prirodno nalazi u malim količinima u pšeničnim proizvodima. Ne postoji istraživanje koje ukazuje na povezanost sejtana sa povećanom učestalošću glutenskih alergija i glutenske netolerantnosti, ali je sasvim sigurno da konzumacijom većih količina ovog alergenog proteina možete izazvati nastanak ozbiljnijih glutenskih alergija ili netolerantnosti prema njemu.
Kukuruzni griz
Još jedan od hiper-obrađenih ugljenih hidrata je kukuruzni griz koji predstavlja sitne otpatke iz procesa obrade kukuruza. Iz nutricionističkog ugla, njemu nedostaju značajne količine minerala i vitamina. Sadrži minimalne koncentracije vlakana i nimalo esencijalnih masti. Ukus mu jednostavno fali i stoga mu se tokom pripreme jela dodaju puter i teški krem sirevi kako bi se taj nedostatak nadomestio, a sa time sledi i uništenje krvnih sudova.
Pića zaslađena šećerom
Ukoliko biste morali da prestanete da konzumirate jednu od namirnica sa ove liste, to bi bila pića zaslađena sa šećerom. „Prazne“ kalorije će Vam samo pomoći da „tapacirate“ svoj struk sa izostankom osećaja sitosti ili ispunjenosti. Povrh toga, prosti šećeri čine čuda kada govorimo o spuštanju dobrog holesterola i uvećanja nivo triglicerida (a to su 2 faktora rizika za nastanak bolesti srca). Konzumiranje ovih napitaka unapređuje i poremećaje zapaljenskih procesa u telu, što čini da se teže oporavite posle vežbanja. Takođe uvećava rizik od razvoja niza hroničnih bolesti. Umesto da posegnete za konzervom gaziranog pića ili zaslađenog čaja, odlučite se za vodu ili za nisko/bezkaloričnu poslasticu kao što je lubenica.
Margarin
Godinama se maslac smatrao neprijateljem, ali istraživači sada potvrđuju da je margarin taj koji pravi zdravstvene tegobe. Margarin je proizvden sa hidrogenizovanim biljnim uljima, bogat je trans mastima, pa su ga brojne studije povezale sa povećanim rizikom od oboljenja srca i raka. Umesto toga, bolje je da konzumirate puter, kao i organsko maslinovo i kokosovo ulje.
Obrađene i „ponovo obogaćene“ žitarice
Obrađene žitarice su proizvodi bazirani na žitaricama – cerealije za doručak, testa i proizvodi od pirinča – u kojima su prirodno prisutna biljna vlakna, vitamini i minerali uništeni ili „izvučeni“ iz njih. Industrija hrane zamenjuje biljna vlakna, vitamine i minerale sa sintetičkim verzijama istih koje je „izgubila“ u procesu obrade. Ponekad sve te elemente vrate u proizvod u potpuno prirodnim razmerama, kako bi mogli da reklamiraju svoje proizvode kao potpuno prirodne. Predlog je da jedete samo ono što nije ni na koji način obrađivano.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.
Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul
Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.
Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета