OVSENE MEKINJE: Predstavljamo recepte za spremanje ove izuzetno zdrave hrane!

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Samo ime nam govori da se one dobijaju od ovsa. Ovas je žitarica koja se ranije smatrala hranom za više slojeve društva i nazivali su je hranom za bogove. Za razliku od ostalih žitarica poput heljde, raži ili pšenice ovas u sebi sadrži rastvorljiva biljna vlakna i time se smatra najznačajnijom žitaricom. Ove mekinje su spoljašni omotači ovsenih zrna tj. zrna ljuskice koje se dobijaju posle kruplje

Ovsene mekinje za zdravlje

Kako je ovas vrlo zdrav tako i mekinje imaju niz zdrastvenih pogodnosti. Prvenstveno smanjuju loš holesterol time što nam pomažu da se oslobodimo masnoća i dozvoljavaju neometanom prolasku krvi kroz kvotok.

Takođe regulišu povišeni šećer u krvi pošto imaju nizak glikemijski indeks.  Lako se vare, poboljšavaju varenje i pomažu kod zatvora.

Podstiču gubitak kilograma ali su i bogate lipidima i pružaju enrgiju. Sadrže beta glukan koji regenriše i čisti kožu, pa ukoliko imate problem sa aknama definitivno probajte mekinje. Još jedna vrlo važna stvar jeste da sprečavaju rak, pogotovu pomažu u prevenciji raka debelog creva. Detaljnije možete pročitati ovde: https://www.healthline.com/nutrition/oat-bran

Kalorije u ovsenim mekinjama

Ovsene mekinje su odlične prilikom držanja dijete i mršavljenja odnosno u borbi protiv viška kilograma. Na 100gr sadrže oko 246 kalorija, od kojih 14gr proteina, 2,9gr masti i 68.8gr ugljenih hidrata. Pored toga što sadrže malo kalorija one i brzo zasite zbog vlakana koje imaju u sebi. Pauze između obroka su duže zbog osećaja sitosti. Takođe podstiču  mršavljenje time što resorpciju kalorija u crevima blokiraju. Što znači da postaje deo stolice koja se potom iz organizma izbacuje.

Ovsene mekinje protiv zatvora

One su odlične za rešavanje problema konstipacije iz dva razloga. Prvi jeste da nadražuju i podstiču rad creva pa samim tim i pražnjene. A drugi razlog jeste taj da upijaju dosta vode i omogućuju debelom crevu  da bude mekano i olakšava se eliminacija toksina. U poređenju sa pšeničnim mekinjama koje se takođe preporučuju ona su previše oštra i gruba pa mogu iritirati debelo crevo i izazvati gasove ili nadimanje. Samim tim su od ovsa mnogo bolje rešenje.

Ovsene mekinje za bebe

Ovas se može uvesti kada beba napuni 6 meseci jer uprkos tome što nije veliki alergen sadrži tragove glutena. A pokazalo se da je od 6 do 7 meseci života bebe najbolje uvesti gluten. Treba ih dodati kako u svakodnevnu ishranu odraslih tako i u ishranu dece i beba. One gotovo nemaju loše stvari a vrlo su ukusne i zdrave. Sadrže malu količinu soli, šećera i zasićenih masti . Takođe sadrže vlakna koja snižavaju holesterol.

Ovsene mekinje i jogurt

Mogu se mogu kombinovati kako sa običnim tako i sa voćnim jogurtom. Sve je stvar ukusa ali je ova kombinacija izuzetno zdrava i čisti creva. Takođe pospešuje varenje i pomaže kod zatvora. Evo vrlo prostog načina pripreme: 3 kašike ovsenih mekinja preliti sa 1 šoljom običnog ili voćnog jogurta.

Ovsene mekinje za doručak

Kaže se da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Treba da pojedemo nešto što će nam dati energiju i držati nas sitim. Zbog toga nema boljeg doručka od ovsene kaše koja se pravi od ovsenih mekinja. Zdravije su od ovsenih pahuljica i zbog toga što imaju moć upijanja tečnosti nastavljaju da bubre u želudcu i tako nas drže sitim duži vremenski period.

Evo jednog recepta za pripremu kaše od ovsa: U šerpu sipati jednu šolju mekinja i 2 šolje mleka ili vode (po izboru). Staviti na ringli da proključa pa potom ostaviti sa strane dok mekinje ne upiju svu tečnost. Ovo je samo osnova kaše a ostatak je na vama, možete dodati iseckano voće, badem, orah ili puter od kikirikija.

Ovsene mekinje za večeru

Večera treba da bude lagani obrok jer tu počinje period odmora organizma. Više nije u stanju da se bori i vari tešku hranu uveče. Zato su ove mekinje idealno jelo za večeru. Dijetalne su i lako se vare. Takođe za još bolji ukus se može kombinovati sa voćem.

Priprema ovsenih mekinja

Bilo da se nadate da predupredite neku bolest ili da se borite protiv nje, ovaj zdrav proizvod treba uvesti u ishranu. Pogotovu ukoliko postoje predispozicije za rak debelog creva, problem sa kardiovaskularnim sistemom ili ukoliko imate probleme sa varenjem, treba da se konzumira ova zdrava hrana.

Postavlja se pitanje kako se one pripremaju? Postoje 2 načina: prvi jeste zamenom pšeničnih žitarica sa ovsenim. Na primer da se koriste mekinje umesto komada hleba kod pravljenja ćufti.

Drugi način podrazumeva uvođenje ovsenih mekinja kao jedan obrok. Na primer da to bude doručak ili ručak.

Ovsene mekinje recepti

Ovsene mekinje se mogu pripremati na različite načine, evo par jednostavnih recepata koje možete upotrebiti. Prvi jeste hleb od ovsenih mekinja. Potrebno je 9 kašika ovsenih mekinja, 1 kašičica praška za pecivo, 3 jajeta, 3 kašike jogurta i 6 kašika mleka. Prvo umutiti belanca u jednoj činiji a žumanca sa mlekom  i jogurtom u drugoj činiji i tu dodati mekinje, prašak i mutiti dok se ne sjedini.

Na kraju dodati belanca umućena i smesu izliti u pleh pa peći 20 minuta na 200 stepeni. Ukoliko želite da se zasladite možete napraviti palačinke sa ovsenim mekinjama. Treba umutiti 2 jajeta penasto pa dodati 2 kašike mekinja , soli po ukusu i par kašika ulja. Sve lepo sjediniti pa od smese praviti palačinke.

Ovsene mekinje cena

Ovsene mekinje možete pronaći u bio špajzu, prodavnici zdrave hrane ili pak i u običnoj prodavnici. Treba da budu dobro zatvorene u nekoj ambalaži pošto su podložne kvarenju i držati ih na suvom i tamnom mestu. Mogu biti upakovane u rasponu od 300 gr do 500 gr. One od 400 gr koštaju oko 150 dinara dok one od 500 gr oko 220 rsd. Vrlo pritupačna cena a zdravstvene beneficije su neverovatne, zato ih potražite u vašoj najbližoj prodavnici.

Ovsene mekinje ili pšenične mekinje

Osim ovsenih koje su pune zdravim masnim kiselinama i dijetetskim vlaknima imamo i druge vrste kao što su pšenične. Najpopularnije i najtraženije mekinje su upravo od pšenice. Zdravije su od pšeničnog brašna  i prepune su minerala poput: cinka, magnezijuma, gvožđa, fosfora i magnana. Od vitamina sadrže vitamin B i E. Jačaju naš organizam iimaju bogatu nutritibnu vrednost. Obe vrste mekinje su izuzetno zdrave i povoljno utiču na naš orgaizam ali su ovsene ipak lakše za varenje pa ukoliko imate problema sa digestivnim traktom preporučujemo upravo njih.

Izvor: majkapriroda.com

OVSENE MEKINJE: Predstavljamo recepte za spremanje ove izuzetno zdrave hrane!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Carska pita je uvek odlično rešenje ukoliko želite lep i ukusan doručak, večeru ili predjelo za ručak.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета